Трима българи са били задържани при мащабно разследване във Великобритания

...
Трима българи са били задържани при мащабно разследване във Великобритания
Коментари Харесай

Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

Трима българи са били арестувани при огромно следствие във Англия по съмнения в шпионаж в интерес на Русия, оповестява BBC. 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били задържани още през февруари и от този момент са в пандиза, защото има данни, че са работили за съветските служби за сигурност, показва английската медия.
 
Обвинени са и за това, че са имали подправени документи за идентичност. Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.
 
Тримата шпиони живеели от години в Обединеното кралство, като има данни че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. 
 
За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес покупко-продажби в Русия.  Той се реалокира във Англия през 2009 година и три години работи в областта на финансовите услуги.
 
Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен стадий е имал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Русев също декларира, че в миналото е бил консултант в Българското министерство на енергетиката.
 
Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, настояват техни съседи в Хароу, представени от BBC. Джамбазов е бил водач в лечебни заведения, а Иванова разказва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.
 
Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на жители, живеещи в чужбина.
 
Тримата българи би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като към момента няма доказателства, които да ги оневиняват.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР