Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване

...
Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване
Коментари Харесай

Трима в люта битка за 20-хилядния джакпот в маратона на София

Трима спортисти ще се впуснат в люта борба за продобиване на огромния джакпот по време на Wizz Air София маратон 2018. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните за града надпревари, е планувано за идната неделя, 14 октомври от 9.30 ч. и още веднъж е част от самодейност " София - Евростолица на спорта ".

Досега има записани над 2300 бегачи в дистанциите 42,195 километра, 21 километра и 10,5 километра, включително не са включени участниците в всеобщия старт, които по традиция са към хиляда.

За първи път в историята ще имаме двама започващи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали до момента цялостния общ брой в една година от по 20 точки. При мъжете италианецът от марокански генезис Ахмет Насеф и при дамите защитаваща купата си от предходната есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата към този момент са си обезпечили наложителния най-малко от точки, което значи, че
джакпотът сигурно ще падне. Голямата конспирация е дали ще бъде поделен, или ще отиде в сметката на единствено един от двамата.

Регламентът тази година бе изменен за да улесни маратонците в печеленето на
джакпота. Новата точкова система не е по този начин рестриктивна за да дава опция на повече спортисти да имат до последно късмет за продобиване на извънредно атрактивната сума от 20 000 лв., която е общ джакпот за мъже и дами.

За всеки старт към този момент се дават за първо място по 10 точки, за второ по 8, за трето по 6 и така нататък до 1 точка за осмо място, като за продобиване на огромния
бонус се изискват най-малко 20 точки. Ако двама или повече спортисти съберат този най-малко, печели събралият най-вече точки, при тъждество се взимат поради по-предните класирания и чак при ново тъждество сумата се разделя.

Така
джакпотът в този момент може да се вземе единствено с две победи, или с композиция от победа, едно трето и едно пето място, или даже без победа, само че с едно второ и две трети места.

При мъжете има още един мощен претендент за славата. Кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с късмет за продобиване на
джакпота. Роб е събрал 16 точки. Те не са задоволителни за джакпота, само че при положително показване в София и възможен неуспех на неговите противници, то той би могъл да се изравни и даже да изпревари Насеф и Матебо в борбата за огромния бонус. За неговия триумф биха могли да оказват помощ и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които идват с персонални резултати под 2:12 часа, а постоянно в сходни случаи сънародниците сплотяват старания за огромната победа.

Няма да им е леко, защото в София ще пристигна спортист с личен връх от 2:10 часа. С най-хубаво персонално достижение от записаните до момента е Доди Фейера Гемеда от Етиопия - с 2:09:42 часа от маратона в Дунин (Китай) през 2016 година. Доди е бягал под 2:15 часа осем път в последните пет години. В борбата за славата ще се впусне и миналогодишният победител с връх на трасето Бармао Кипроно от Етиопия, който няма да сдаде толкоз елементарно купата.

Хипотетично късмет за продобиване на
джакпота имаше и още една атлетка. Украинката Вира Овчарук бе втора в Стара Загора и трета във Варна, с което си обезпечи 14 точки. Тя обаче е декларирала, че няма да започва на маратона в София, така че в борбата за джакпота остават трима.

Непроменени тази есен са огромните награди за призьорите, които към този момент трета поредна година обезпечават присъединяване на елитни спортисти и регистрирането на доста мощни резултати в обособените български маратони. Общият награден фонд за Wizz Air София маратон и в този момент е забележителен - над 60 000 лв.. Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място - 400 лв.. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 километра и на 10,5 километра, както и за челната тройка при ветераните в маратонската отдалеченост.

За трета поредна година е очакван специфичен паричен
бонус за най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична премия от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-хубави времена мъж и жена, родени в София. Парични награди ще има и за медалистите в Държавното състезание, защото Софийският маратон ще дефинира националните първенци в бягането на на 42,195 километра.

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с неповторимо хубав дизайн, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с доста хубав орден като спомен от присъединяване в събитието.

Наред с това ще бъде разиграна лотария с 20 награди измежду всички приключили всеобщото тичане на 3 км. Софийският маратон се реализира и с общителното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и други Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на премиите.

Да си напомним медалистите от тазгодишната маратонска верига в България " Бягането като метод на живот ":

Медалисти от маратон Стара Загора 2018:
Мъже: Ахмет Насеф (Италия) 2:23:07 ч., Абел Роб (Кения) 2:23:54 ч., Тарик Бамааруф (Мароко) 2:24:44 ч.
Жени: Рут Матебо (Кения) 2:48:11 ч., Вира Овчарук (Украйна) 2:49:41 ч., Зита Касцер (Унгария) 2:57:59 ч.

Медалисти на маратон Варна 2018:
Мъже: Ахмет Насеф (Италия) 2:22:55 ч., Абел Роб (Кения) 2:23:14 ч., Хосеа Киплагат (Кения) 2:23:16 ч.
Жени: Рут Матебо (Кения) 2:47:45 ч., Хелен Кимутай (Кения) 2.52:06 ч., Вира Овчарук (Украйна) 2.55:20 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР