Трима арестувани и над 550 тона са конфискуваните фалшиви пестициди

...
Трима арестувани и над 550 тона са конфискуваните фалшиви пестициди
Коментари Харесай

Трима арестувани и над 550 т конфискувани фалшиви пестициди в Европа

Трима задържани и над 550 тона са иззетите подправени пестициди в Европа , 6 367.575 литра и 4 333.807 кг са арестуваните в страната незаконни артикули за растителна отбрана. Това са най-големите количества незаконни и подправени пестициди, иззети в интервенцията на Европол SILVER AXE ІV през 2019 година, оповестиха от Министерство на вътрешните работи

Операцията е подкрепена и от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). Това са 1,5 пъти повече количества спрямо предходната година - 360 тона . За интервала от 25 февруари до 25 април 2019 година са тествани значими морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и уреди за произвеждане и преопаковане.

Задържаните при инспекции навътре в страната ни артикули са неведнъж по-големи от тези през предходната година.

При взаимна инспекция на БАБХ и полицията в областите Силистра, Благоевград и Пловдив са формирани актове за нарушаване.

В Силистра е имало нерегламентирана търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана. Съхранявани са пестициди с изминал период на валидност в два нерегламентирани обекта. Задържани са 2 612.475 л артикули за растителна отбрана, а 437.57 кг са сложени под забрана. Съставени са 2 акта за определяне на административно нарушаване за нерегламентирана търговия. В Пловдив има нарушаване с реклама на забранен артикули за растителна отбрана, за което е формиран акт.

При взаимни дейности сред Агенция " Митници " и БАБХ за интервала на интервенцията са арестувани 257.5 л и 31.3 кг неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция и Русия. В рамките на тези инспекции са установени 70 нарушавания. Издадени са 55 наставления и са формирани 5 акта за административно нарушаване за нерегламентирана търговия и реклама.

От 28 февруари до 26 април 2019 година, инспекторите по растителна отбрана на БАБХ са създали 724 изключителни инспекции за незаконни препарати за растителна отбрана на обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана. Проверили са 376 нерегламентирани обекти. Обектите на аграрни стопани, където са използвани незаконни пестициди са 348.

При инспекциите на аграрни стопанства не е открита приложимост и предпазване на незаконни Препарати за растителна отбрана. Установени са 29 нарушавания на Закона за отбрана на растенията, които нямат връзка с задачата на провежданата интернационална интервенция.

Проверките на БАБХ и ДАНС са траяли и след интернационалната интервенция. При тях са открити 3 544.88 л и 3 858.9 кг незаконни ПРЗ, с генезис Турция, Гърция и други В нерегламентиран склад на територията на област Пазарджик са арестувани 2 304.07 литра и 1824.3 кг неразрешени артикули за растителна отбрана без етикет на български език. Открити са 954.575 л и 271 кг неразрешени артикули за растителна отбрана с етикет на български език, 136.735 л и 1 410.6 кг артикули за растителна отбрана с изминал период на валидност и 149.5 л и 353 кг непозволено преопаковани артикули за растителна отбрана (без дата на произвеждане и партиден номер на етикета).

В тазгодишната интервенция участваха 29 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна.

Страната ни се включва за повторно в интернационалната интервенция SILVER AXE. В акцията се включиха Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Главна дирекция " Национална полиция " и Агенция " Митници ".

По време на интервенцията навътре в страната се включиха и от Главна дирекция " Национална полиция " и ДАНС в обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на ПРЗ. По време на интернационалната акция, БАБХ направи засилен надзор върху вноса на незаконни артикули за растителна отбрана на Граничен контролно-пропусквателен пункт, взаимно с Агенция " Митници ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР