Трима американски учени си спечелиха тазгодишната Нобелова награда за медицина

...
Трима американски учени си спечелиха тазгодишната Нобелова награда за медицина
Коментари Харесай

Биологичният ни часовник може да ни лекува


Трима американски учени си завоюваха тазгодишната Нобелова премия за медицина и физиология, откривайки молекулярния механизъм, който контролира циркадния темп на тялото. Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг със своя труд разкриват какъв брой фундаментално значение може да има биологичният часовник за здравето.

Циркадният темп управлява нашите държание, физиология и хормонални равнища. Много изследвания разкриват, че нарушаванията в него способстват за болести като рак и диабет.

Учени обаче се запитват, дали и противоположното е допустимо – може ли процесът на възобновяване също да е под контрола на биологичния ни часовник? Две нови изследвания поддържат тази доктрина.

Според първото, рани като изгаряния и порязвания заздравяват до 60% по-бързо, в случай че са се случили по време на деня, за разлика от тези, настъпили нощем . Екип от учени от университета Кеймбридж анализирали данните на 118 пациента, лекувани от изгаряния и открили забавна причинност.

Свързани публикации.. Циркадните ритми са свързани с развиването на меланхолия 0 Епифизата - часовникът в нашия организъм 0 Теглото и затлъстяването се въздействат от биологичния часовник 0

Изгарянията, случили се сред 8 и 20 часа

заздравявали приблизително за 17 дни, спрямо 28-те дни, които били нужни на изгарянията, настъпили сред 20 и 8 часа

– т.е. през нощта. Изследователите позволяват, че вътреклетъчният протеинов скелет на репаративните епителни кафези е зависещ на собствен личен денонощен темп и това изяснява следените отлики.

Второто проучване обхванало резултатите от отворените сърдечни интервенции , при които съществува риск от постоперативни остри моменти. Проследени били 596 души, претърпели интервенция за замяна на сърдечна клапа в границите на 500 дни. Половината от тях били оперирани предиобед, а другата половина – следобяд. Оказало се, че рискът за остро затруднение за оперираните заран бил 50% по-висок, в сравнение с за тези следобяд и затруднения настъпили за 18,1 % от утринните пациенти, съпоставено с 9,5 % измежду следобедните.

Потвърждаването на този факт може да докара до преференциално следобедно опериране на високорисковите пациенти, което общо би понижило риска.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР