Трилиони фасове се хвърлят на земята по цял свят годишно,

...
Трилиони фасове се хвърлят на земята по цял свят годишно,
Коментари Харесай

Трилиони фасове се изхвърлят на земята за година, пречат на растежа на растенията

Трилиони фасове се хвърлят на земята по целия свят годишно, само че те не се разграждат и пречат на растежа на растенията, заяви в. " Индипендънт ".

Наличието на фасове понижава поникването на детелината с 27 %, а дължината на стръковете с 28 %. Теглото на корените пък е по-малко с 57 %, предава Българска телеграфна агенция.

При тревата поникването понижава с 10 %, а дължината на стръковете с 13 %, откриха учени от университета " Англия Ръскин ".

Подобно понижаване на растежа се следи единствено при доста огромна суша. Според учените химикалите във фасовете провокират равностоен стрес на растенията.

Фасовете са най-големият замърсител по света. Пушачите повърхностно хвърлят на земята 4,5 трилиона годишно. Целулозните филтри обаче са доста устойчиви и не се разграждат повече от 10 години.

За проучването си учените са взели проби в региона на Кембридж. Те са намерили места с по 128 хвърлени фаса на квадратен метър.

Контролните опити са били направени с части дърво с идентична форма и размер като фасовете.

Много хора считат, че фасовете са биоразграждащи се и изобщо не се замислят, когато ги хвърлят на земята.

Детелина се отглежда за фураж, само че е известно също, че пречиства въздуха от изгорелите газове от дизелово гориво. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР