Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София

...
Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София
Коментари Харесай

Извънредни проверки за горене на отпадъци в София

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било регистрирано през предходното денонощие. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова разгласи, че макар инспекциите през вчерашния ден санкции не са наложени и нарушавания не са открити, предава БНР.
Проверява се за нерегламентирано горене навън на боклуци, гуми, масла и облекла:
" За предходните дни има формирани актове, които са свързани с нерегламентирано изгаряне на отработени масла за отопление. Над цяла Европа имаше такива атмосферни условия, които доведоха до задържане в приземния пласт на замърсяване ".
И през днешния ден чиновници от Инспектората на Общината вършат инспекции.
Един от проверяващите екипи на Инспектората е на изхода на София към Варна на строителна площадка от 50 декара. Секторът е евентуален замърсител поради извозването на строителни материали и пръст от изкопите:
" Ако го няма примерно по този начин нареченото " устройство за измиване " на ходовата част на излизащите от обекта машини, те излизат с мръсни, кални гуми, с което замърсяват уличните платна. Това нещо по-късно изсъхва и от него се подвига пепел ".
" Когато няма чергила върху камионите, които излизат, наложителни са, покривки от горната страна, с цел да може да не цапаме уличните платна. Оградите би трябвало да бъдат плътни, с цел да не излизат на открито прахови частици, а там, където не са плътни, са покрити наложително със зебло. Те са с доста дребни отвори и не разрешават на фини прахови частици да излизат на открито ".
Особено внимание се обръща на обекти, където се унищожават структури и се подвига прахуляк.
Гумаджийниците и автосервизите също са под особения контрол в зимните месеци, споделя Анета Савова от Столичния инспекторат:
" За предходната седмица имаме над 27 такива инспекции, от които са установени към 7 нарушавания, за което лицата са глобени ".
Информацията за стойноситите на замърсителите във въздуха в София е налична посредством уеб страницата на Столична община. Публикуват се и прогнозите за идващите два дни и ограниченията, които се подхващат.
Сигнали могат да бъдат подавани на телефон 02 987 55 55.
Столичната община приканва жителите, които се отопляват на дърва и въглища, в случай че имат опция, да употребяват различен метод на отопление.
През зимата към 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния пласт и заради котловинния темперамент на релефа на София мъчно се разсейва. Поради тази причина Столична община отбрани планове за безплатната замяна на печките на дърва и въглища на 20 хиляди семейства в София, напомнят от локалната администрация и приканват всички жители, които употребяват този метод на отопление, да подават заявление за присъединяване. В момента Столична община инсталира и коминни филтри на семейства, които употребяват твърдо гориво за отопление в регионите “Красна поляна ” и “Слатина ”.
От началото на декември работи и особено мобилно приложение SofiAir, което известява за подхванатите ограничения при нараснала централизация на ФПЧ.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР