Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда почина на

...
Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда почина на
Коментари Харесай

Издъхна легендата на Формула 1 Ники Лауда

Трикратният международен първенец във Формула 1 Ники Лауда умря на 70-годишна възраст.

Легендарният австриец, един от тримата най-големи водачи в моторните надпревари в историята, взе трофеи за " Ферари " през 1975 и 1977 година и за " Макларън " през 1984 година

За мнозина той ще бъде запомнен със забележителното си възобновяване и завръщане на пистата след тежко изгаряне в злополука през 1976 година На 1 август той разрушава своето " Ферари " в защитните огради на Нюрбургринг и колата избухва. Лауда е в пламъци в продължение на 55 секунди при температура 800 градуса. Въпреки това съумява да излезе. В болничното заведение изпада в кома. През цялото време до него там има духовник, който се моли за него. Получава от него и последно причестяване, а по-късно споделя, че в този миг е изпитал " гняв " и " такава жадност за живот, че взех решение да се боря, с цел да оздравея ". Преодолява всичко и се връща на пистата. В Монца същата година приключва четвърти.

След края на кариерата му на спортен водач, той става авиационен бизнесмен, а напълно неотдавна влиза и в управлението на екипа на " Мерцедес " за Формула 1 и играе значима роля в привличането на Люис Хамилтън, който завоюва пет международни трофеи.

Лауда, който мина и през белодробна трансплантация предишния август, е умрял умерено в понеделник, заяви фамилията му.

" Неговите неповторими достижения като спортист и бизнесмен са и ще останат незабравими, неуморната му жадност за деяние, неговите откровеност и храброст остават образец за всички нас ", добавя фамилията му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР