Триковете на автотърговците стават все по-ловки. Последната тенденция е да

...
Триковете на автотърговците стават все по-ловки. Последната тенденция е да
Коментари Харесай

Лъжливи обяви за коли втора ръка ни примамват в автокъщи

Триковете на автотърговците стават все по-ловки. Последната наклонност е да примамват кандидат-купувачи с подправени атрактивни предложения. След като пострадалия отиде до автокъщата се оказва, че действително такова предложение не съществува, а е било единствено прийом на търговеца да ви примами.
Схемата се употребява сега, тъй като има спад на търговията със остарели коли, предизвестяват специалисти, представени от Нова тв. Сделките през последната година в автокъщите са намалели сред 10 и 60%, а регистрациите на коли втора употреба в КАТ от началото на годината са с 9 на 100 по-малко.

Каква е схемата?
Фалшивите разгласи се усилват, поради опитите на търговците да привлекат нови клиенти. Кандидат - купувачи се набират по всевъзможен метод. Още повече в случай че пропътувате огромно разстояние, с цел да видите мечтаната кола втора употреба.
„ Сами разбирате, че когато вие пътувате 50-100 км до някъде или повече – ставате евентуален клиент, даже и да няма това, което търсите, ще се опитат да ви продадат нещо друго, с цел да не се приберете с празни ръце”, разясни Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.
Подобен трик оказва помощ на търговците бързо да разчистват коли, които застояват с месеци по паркингите и са сложни за продажби, разкрива търговецът на коли втора употреба Момчил Момчилов.

Как да разпознаем нереалните предложения на пазара?
Фалшивите разгласи обаче са сложни за различаване, споделя Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.
Оферти на коли втора употреба на атрактивни цени и с добра поддръжка притеглят при бърз обзор на обявите в уеб страниците за продажби. Фалшивите разгласи са или с клиширани изречения и суперлативи или с къси и съвсем безлични описания на колите. Снимката също може да ви даде сигнал. Обикновено тези предложения са или без фотоси или със съмнителни фотографии. Третият белег е липса на контакт с търговеца в обявата.

Как да се предпазим?
Сравнявайте предложения - марка, година на произвеждане, пробег и положение. Въпреки че разликите в цените на един и същи автомобил на пазара са огромни. Най-важно е техническото положение на автомобила.
Цената може да е доста по-ниска, единствено в случай че в обявата са маркирани забележки към колата - недостатъци или следи от удар.
"Най-добрият вид е да извършите механически оглед на колата в сервиз преди да я купите, а също по този начин и да извършите проба в експлоатационен режим ", поучават специалистите.

Ако попаднете на некоректен търговец, можете да сигнализирате Комисията за отбрана на потребителите. Ако се потвърди нелоялната комерсиална процедура, продавачът може да бъде санкциониран до 30 000 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР