Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите

...
Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите
Коментари Харесай

Честванията за Ботев ще започнат с триизмерно лазерно шоу и на нова дата

Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите дни във Враца. То ще бъде отдадено на българската книжовност и публицистичната активност на Христо Ботев. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов по време на първото съвещание на Ботевския учредителен комитет, което се организира през днешния ден. Досега Ботевите тържества започваха на 27 май с изпращането на участниците в Националния поход Козлодуй –Околчица. Тази година те ще стартират на 24 май .
„ В последните няколко години положихме старания културната стратегия да е насочена към повече младежи , с цел да бъдат възпитани в дух на родолюбие . Тъй като Ботев не е единствено бунтовник, само че и журналист, предлагам тази година началото на честванията да бъде сложено в Деня на българската култура и просвета – 24 май, като се организира и 3Д мапинг шоу “- разяснява кметът Каменов. По предложение на Областният шеф Малина Николова ще бъде основан мултимедиен артикул, проследяващ историята на Ботевите дни през годините във Враца.
Ще бъде готова галерия със събрани съчинения и творби на изкуството, отдадени на поета бунтовник Христо Ботев. Tази концепция бе поднесена от шефът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски. По традиция, в границите на Ботевите тържества, се организираше Национален конкурс рецитал за Ботева и революционна лирика. Тази година Младежкият дом, който е хазаин и уредник на поетичния конкурс, ще организира церемония вечер на лауреатите от състезанието.
В рамките на първото съвещание на Ботевския учредителен комитет заместник-кметът Петя Долапчиева инициира видоизменение на изсъхнали дървета в дворове на образователни заведения, по сходство на дървото наоколо до площад „ Христо Ботев “. Идеята бе възприета от статуя Милен Василев, който също е част от Ботевския учредителен комитет.
Както в предходните години, по този начин и тази, ще се организира шествието на детските и юношеските мажоретни сформира, както и самодейността „ Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев “.
В програмата на Ботеви дни 2019 още веднъж участват обичайни начинания като изложения, състезания, ботевска работилница, спортни прояви. Следващото съвещание на организационния комитет ще се организира на 18 февруари, като на него още веднъж ще бъде дискутирана програмата на честванията на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще стартира на 24 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР