Тригодишен одит на ЕК установи, че Бабиш е получавал еврофинансиране

...
Тригодишен одит на ЕК установи, че Бабиш е получавал еврофинансиране
Коментари Харесай

Решение на чешки съд отваря вратата на Андрей Бабиш за президентския пост

Тригодишен одит на Европейска комисия откри, че Бабиш е получавал еврофинансиране при спор на ползи. Андрей Бабиш е измежду любимците за победа на изборите за президент в края на тази седмица. Бабиш също е изправен пред френско следствие за финансови измами, които съгласно френските медии включва покупката на парцели в страната.
Бившият чешки министър председател Андрей Бабиш беше оневинен по дело за машинация с 2 млн. евро фондове от Европейски Съюз посредством компании преди 15 години. Той стана един от най-богатите чехи, преди да стане министър председател като лидер-основател на своята демократична партия ANO. Бабиш загуби поста след напрегнати парламентарни избори през 2021 година, само че сега оправдателната му присъда дава " карт бланш " за президентските избори тази седмица, в които той е измежду любимците за победа. Всичко това на фона на обстоятелството, че през юли 2022 година след тригодишен одит,, които ще бъдат приспаднати от бъдещи европейски заплащания за страната.

Реклама
Оправдателната присъда Съдът в Прага постанови, че Бабиш и неговият някогашен консултант Яна Нагьова не са направили закононарушение, макар че държавният прокурор към момента може да апелира решението. " Многократно съм заявявал, че в никакъв случай не съм правил нищо нелегално. Не съм нарушил закона. Този случай постоянно е бил употребен за офанзиви в разнообразни избори ", сподели Бабиш в отговор на решението. В понеделник той разгласява тържествуващ туит, започващ с " НЕВИНЕН!! ".

Постановлението на съда идва след публикуването на одит на Европейската комисия през юли 2022 година за различен непосредствен до този случай, който открива, че през доверителни фондове, до момента в който заема върховен политически пост, без да се пробва да прикрие това.

Agrofert е един от най-големите работодатели в страната в селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, химикалите и медиите. Организацията е съумяла да получи десетки милиони евро под формата на директни заплащания за земеделските стопанства, както и по-малки суми за планове за развиване и конкурентоспособност.

Бабиш също е изправен пред френско следствие за финансови измами, които съгласно френските медии включва покупката на парцели във Франция. Той отхвърля да е отговорен и по този случай. Бъдещето в политиката Бабиш беше министър на финансите през 2014-2017 година и министър-председател през 2017-2021 година Десетки хиляди хора излязоха на улицата два пъти през 2019 година, с цел да изискат Бабиш да се отдръпна поради кавги, в това число спора на ползи, обвързван с някогашната му бизнес империя и следствията в Европейски Съюз. В последна сметка Андрей Бабиш напусна премиерския пост след изборите през 2021 година, губейки с минимална разлика от партията на настоящия министър председател Петр Фиала и нейните съдружници.
Реклама
Заключението на съда подсигурява зелена светлина за триумф да президентските избори тази седмица. " Решението на самостоятелен съд би трябвало да се почита. Всички са си построили мнение за случая, който е наблюдаван от обществеността в продължение на доста години, " разяснява министър-председателят и политически конкурент на Бабиш Петр Фиала.

Според изследванията на публичното мнение Бабиш е един от тримата любимци в изборите, чийто първи тур се организира в петък и събота (с 26.5% по последното изследване на публичното мнение, извършено от Ipsos и Median ). Конкурентите му в конкуренцията са пенсионираният военачалник Петър Павел (с 20% от гласовете) и някогашният ректор на университет Данусе Нерудова (с 30%), като и двамата са подкрепени от настоящето съдружно държавно управление.

Президентът получава юридически имунитет по време на петгодишния мандат. Тъй като Бабиш е изправен пред други следствия за измами, " той желае да си купи пет години, с цел да не бъде в пандиза, което не е вярната причина да желае президентството ", разяснява главният му конкурент Нерудова в изявление.

Вероятно е да се стигне до балотаж на 27-28 януари. Но даже да бъде на балотаж, битката за президентското място ще е тежка за Бабиш, тъй като изборите в два тура в Чехия основават опция за главните му противници да се обединят, с цел да завоюват на балотажа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР