Тридневни тържества започнаха във Враца по случай поредица от годишнини,

...
Тридневни тържества започнаха във Враца по случай поредица от годишнини,
Коментари Харесай

Част от най-известните ръкописи на Софроний Врачански бяха показани във Враца

Тридневни тържества започнаха във Враца по случай поредност от годишнини, свързани с живота и делото на Софроний Врачански. Той е един от най-големите български будители и небесен настойник на Врачанска епархия.

Три от единайсетте най-известни ръкописи на св. Софроний бяха показани в историческия музей във Враца. Това са първият Софрониев дубликат на „ История славянобългарска ", изработен през 1765 година в гр. Котел, както и алманах с църковни слова Часословец и Първият видински алманах.

Пламен Митев, историк: Браво на Врачанската митрополия, че се е заела с подобен конгрес, който да отдаде заслуженото на Софроний Врачански, като български архиерей, български будител и като първия български народен политически лидер. Длъжни сме да признаем неговите заслуги пред националното ни възобновление.

Софроний е първият просветител на български език в черква, първи преписва Паисиевата история, първият просвещенец, еднакъв на Волтер и Русо, първият конспиратор, който основава скрито общество за освобождението на България.
Н. В. Пр. Врачански митрополит Григорий: Да почетем дружно и дружно да отдадем дължимото на паметта на този популярен наследник на православната ни черква и на българския народ, чието свято име и до през днешния ден продължава да буди родолюбиви усеща на благодарност във всяко българско сърце.

Приживе Софроний самичък се назова виновник, само че историята го поправи с ореола на светец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР