Тридневната асамблея на афганистански духовници и пленени старейшини завърши днес

...
Тридневната асамблея на афганистански духовници и пленени старейшини завърши днес
Коментари Харесай

Афганистанският форум завърши с призив за международно признаване на правителството на талибаните

Тридневната асамблея на афганистански духовници и пленени старейшини приключи през днешния ден с обещания за поддръжка на талибаните и апел към интернационалната общественост да признае държавното управление, ръководено от талибаните, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Форумът в Кабул бе проведен като обичайните афганистански лои джирги - постоянни събрания на старейшини, политически водачи и видни публични фигури, на които се разискват значими за страната въпроси. Но множеството от участниците бяха от талибанското придвижване и техни последователи, основно ислямски духовници. Не бяха позволени дами, за разлика от предходната Лоя джирга, извършена от подкрепяното от Съединени американски щати афганистанско държавно управление, отбелязва АП. 

Събранието приключи с приемане на декларация от 11 точки. Според един от участниците, духовникът Муджиб ул Рахман Ансари, в документа се приканват страните от района и от света, Организация на обединените нации, ислямските организации да признаят талибанското държавно управление, да анулират всички наказания, наложени след идването на власт на талибаните, и да деблокират афганистанските активи в чужбина.

Според Ансари в джиргата са взели участие повече от 4500 души, които са удостоверили верността си към висшия нравствен лидер на талибаните Хайбатула Ахунзада. Той живее усамотено в Кандахар и доста рядко има обществени изяви, само че изненадващо се появи на събранието в Кабул и произнесе тирада, която бе предавана по държавното радио. В нея Ахунзада назова взимането на властта в Афганистан от талибаните " победа за мюсюлманския свят ".

В признатата декларация държавното управление на талибаните е призовано да обърне " особено внимание " на правосъдната система, религиозното и светското обучение, опазването на здравето, селското стопанство, индустрията, правата на малцинствата, децата, дамите и цялата нация " съгласно свещения закон на исляма ". Талибаните съблюдават шериата. Те са подложени на критика от интернационалната общественост за неуважение на правата на дамите и малцинствата, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР