Тридневен траур в Бразилия след смъртта на великия Пеле. Новоизбраният

...
Тридневен траур в Бразилия след смъртта на великия Пеле. Новоизбраният
Коментари Харесай

Тридневен траур в Бразилия след смъртта на Пеле

Тридневен печал в Бразилия след гибелта на великия Пеле. Новоизбраният държавен глава Лула да Силва написа в Туитър, че в никакъв случай не е имало " Номер 10 " като Пеле и му благодари за всичко. Целият състезателен и политически свят се сбогува с Краля на футбола. Поклонението и погребението на Пеле ще се състоят на 2 и 3 януари.

Бразилската футболна легенда Пеле си отиде на 82 години. Тъжната новина заяви една от дъщерите му в обществените мрежи. През последните седмици фамилията на Пеле беше дружно с него в болница в Сао Пауло. Там той беше настанен в края на ноември поради оток и проблеми с белите дробове. Освен това лекарите на Пеле оповестиха, че ракът на дебелото черво, с който се бори повече от година, е в напреднала фаза.

Пеле, чието същинско име е Едсон до Насимйенто, неслучайно е именуван Кралят на футбола. Той е единственият състезател, печелил Световната купа три пъти – през 1958, 1962 и 1970 година. Първия път, в който извоюва това достижение, е единствено на 17 години. Добрият дрибъл и несравнимата му успеваемост пред вратата го трансформират в легенда.

Единствено аржентинците Диего Марадона и Лионел Меси са негова конкуренция за купата на най-хубав състезател в историята на футбола.

Пеле е вкарал повече от 1000 гола по време на кариерата си, освен с националната фланелка, само че и в Сантош – главния клуб, за който е играл. Освен това печели 6 пъти шампионата на Бразилия и по два пъти " Копа Либертадорес " и Междуконтиненталната купа.

В края на 70-те години, преди да се пенсионира, играе за тима " Ню Йорк Космос ". След футболната кариера влиза в киното, става дипломат на Организация на обединените нации и министър на спорта на Бразилия, преди здравето му да се утежни. 

Пеле е разгласен за състезател на 20-и век от Международния олимпийски комитет и състезател на века от ФИФА. С достиженията си Кралят на футбола е оставил незаличима диря на всяко поле, на което е играл. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР