Тридесет и седем процента от компаниите в Румъния са преустановили

...
Тридесет и седем процента от компаниите в Румъния са преустановили
Коментари Харесай

Проучване: 37 % от компаниите в Румъния са преустановили дейност

Тридесет и седем % от фирмите в Румъния са прекратили изцяло или отчасти своята активност след оповестяването на изключително състояние в страната поради пандемията от Ковид-19. Това демонстрира изследване на одиторската компания ПрайсУотърхаусКупърс Румъния, направено в края на март, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Двадесет и седем % от фирмите ще употребяват така наречен техническа безработица, която се афишира от работодателя при краткотрайно преустановяване на активността на компанията при изключително състояние. Правителството постанови, че в тези случаи на служащите се изплаща обезщетение от най-малко 75 % от главната работна заплата, чийто размер обаче не би трябвало да надвишава 75 % от междинната брутна заплата, планувана в бюджета за обществено обезпечаване за 2020 година

" Повечето компании в Румъния желаят да запазят служащите си и да понижат отрицателните последствия за тях. За страдание, решенията са лимитирани и сложни за прогнозиране в един непредвидим климат, който води до непредвиден спад на приходите в кратковременен проект. Кризата провокира резултат на доминото, като визира от ден на ден промишлености. Правителството утвърди първи пакет от ограничения, само че би трябвало да продължи да следи обстановката доста деликатно и да реагира в точния момент с други ограничения за поддръжка ", съобщи Даниел Ангел, началник на " Данъчни и правни услуги " в ПрайсУотърхаусКупърс Румъния.

Проучването на одиторската компания е осъществено в интервала 23-26 март въз основа на данни от 91 компании от разнообразни браншове: артикули за необятно ползване, автомобилна промишленост (производство и дистрибуция), превоз, фармацевтика, осведомителни технологии, финансови услуги, енергетика (производство, уреди, дистрибуция), дистрибутори (търговия на дребно и логистика) и други, предава Българска телеграфна агенция.

То демонстрира, че 19 % от фирмите са прекратили изцяло активност, а 18 % - отчасти. Деветнайсет % не са прекъснали активност, чакат спад на оборота с 25 % и имат потенциал да изплащат заплати. Десет % не са прекъснали активност, чакат същия спад на оборота, само че нямат потенциал да изплащат заплати. Двайсет % са лимитирали активността си и чакат бизнесът им да се свие с над 25 %. Четиринайсет % от фирмите не чакат понижаване на оборота.

Работата от у дома е опция за компании, които могат да я приложат с помощта на спецификата на активността си. Проучването демонстрира, че 19 % от фирмите са въвели наложително работа от вкъщи за всички чиновници.

Компаниите със специфичност на активност, която не разрешава работа от у дома, и които чакат отрицателни последствия за активността си, имат поради законовите предвиждания за техническа безработица. Двадесет и седем % споделят, че сигурно ще употребяват тази опция. Останалите към момента не са взели решение или не са анализирали обстановката от тази вероятност.

Работодателите търсят разнообразни способи за понижаване на разноските, с цел да се задържат на пазара. Въпреки всичко сега единствено 11 % обмислят вид за уволнения. Мнозинството търсят други разновидности, с цел да запазят служащите си, като поощряване на платените или отчасти платени отпуски, прекъсване или понижаване на стратегиите за образование, прекъсване на процеса на наемане на нови чиновници, унищожаване или понижаване на незадължителните награди или понижаване на работното време, съобщи Оана Мунтяну, върховен управител в " Персонал и организация " в ПрайсУотърхаусКупърс Румъния.

Данните от изследването демонстрират, че близо 30 % от интервюираните компании чакат да имат потенциал да изплащат заплати през идващите три месеца, до момента в който 42 % към момента нямат прогнози в тази тенденция. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР