Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман стана днес

...
Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман стана днес
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман - престолонаследникът със силно влияние върху саудитския крал

Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман стана през днешния ден правоприемник на саудитския престол след стремително издигане и в изискванията на рецесия със прилежащ Катар.

Кралският декрет за назначението му бе публикуван на разсъмване и провокира всеобща изненада. Въпреки че до момента беше единствено заместник-престолонаследник, той разполагаше с изключителна власт за възрастта си. " Той е ослепителен, доста образован, оправя се напълно с работата си " и има мощно въздействие върху татко си, 81-годишния крал Салман, разкрива западен посланик.

След като бе назначен за заместник-престолонаследник на 29 април 2015 година, младият принц стана главен фактор в саудитската военна интервенция в Йемен и подстрекател на огромна стратегия за стопански промени в страната си - максимален експортьор на нефт в света, само че и прекомерно подвластна от този запас.

Той наруши табу с предлагането си да бъдат продадени на борсата по-малко от пет % от петролния колос " Сауди Арамко " и да се сътвори най-големият върховен фонд в света в размер на два трилиона щатски $.

Роден на 31 август 1985 година, младият мъж с черна брада и първи проблясъци на оплешивяване работи по 16 часа дневно. Казва, че майка му го е отгледала в строга дисциплинираност.


© Handout, Reuters

Мохамед бин Салман е с известност на деятелен модернизатор. Той бе втори в линията на заместничество на трона - позиция, до която се добра с помощта на редица длъжности в икономическата и военната сфера, когато татко му се възкачи на престола през януари 2015 година

Съгласно новите разпореждания някогашният престолонаследник Мохамед бин Найеф бе отхвърлен, в това число от поста министър на вътрешните работи. Той водеше безмилостна война против екстремистки групировки и работата му в тази област бе високо ценена от Запада. Новият престолонаследник съвместява постовете вицепремиер, министър на защитата, специфичен консултант на суверена и ръководител на Съвета по стопански въпроси и развиване - надзорният орган на " Сауди Арамко ", най-големият международен производител на нефт.

Той съумя да се снабди с изключителна власт и въздействие за доста малко време, отбелязва Фредерик Уери от изследователския Фонд за интернационален мир " Карнеги " във Вашингтон.

Агресивен и упорит

Като министър на защитата Мохамед бин Салман управлява военните интервенции в Йемен. Рияд оглавява арабска коалиция, бореща се против шиитските бунтовници в Йемен, упреквани във връзки с Иран.

При крал Салман Саудитска Арабия поведе по-настъпателна външна политика и се изявява повече на интернационалната сцена. Кралството не се колебае да подлага на критика Съединени американски щати, изключително след нуклеарното съглашение с Иран. Кризата с Катар, упрекнат в поддръжка за тероризма и подложен под обсада от няколко свои съдружници, е израз на тази нова политика.

Мохамед бин Салман е с тапия по право от университета " Крал Сауд ". Баща е на две момчета и две девойки и не е последовател на полигамията, открита със закон в неговата страна. През декември 2015 година даде първата си конференция, с цел да разгласи основаването на " ислямска антитерористична коалиция ", включваща 39 страни, решени да се борят с джихадизма. На запад обаче Саудитска Арабия постоянно е подложена на критика, че гледа с леко око на този проблем.

" Има известност на нападателен и упорит " мъж, съобщи Брус Ридъл, някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, а момента началник на Института Брукингс във Вашингтон.

През 2009 година става специфичен консултант на татко си, по това време губернатор на Рияд, а от 2013 година, когато татко му става престолонаследник, управлява неговия кабинет.

През април 2014 година Мохамед бин Салман става държавен министър и член на държавното управление, а на 23 януари 2015 година, когато татко му наследява умрелия на 90-годишна възраст крал Абдула, е назначен за министър на защитата и шеф на кралския кабинет. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3097)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР