Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха решението на

...
Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха решението на
Коментари Харесай

И ВКС оправда адвокат Николай Велков, обвинен за укриване на данъци

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха решението на Апелативен съд - Пловдив по делото за оневиняване на юрист Николай Велков, упрекнат за укриване на налози, тъй като не е заявил продажба на акции от КТБ. Решението е дефинитивно.

Делото е формирано по тъжба на министъра на финансите Владислав Горанов, представляващ страната, който в това дело е в качеството на цивилен просител. Министърът оспорва решението на Апелативния съд - Пловдив, който удостоверяват присъдата на пазарджишкия Окръжен съд.

С тази присъда Николай Велков е приет за почтен по член 255, алинея 3 от Наказателен кодекс (избягване заплащането на налози в изключително огромни размери - 909 812,43 лева, заради несъблюдение на задължението да заявява добит приход от продажбата на поименни акции от капитала на КТБ в подадена годишна данъчна декларация).

Според тричленния състав на Върховен касационен съд жалбата на министъра е неоснователна. В претекстовете се акцентира, че преди да разиска възраженията на гражданския просител, касационната инстанция би трябвало да очертае предмета на дължимата инспекция.

В основата на разногласието е дали обвиненият е имал облага от продажбата на закупените от него акции, която да заявява. Според член 45 от Закона за отговорностите и договорите всеки дължи обезвреда за отговорно породените от него вреди.

Във въззивния акт съдът е изразил единодушие с окръжния съд, че подсъдимият не е направил вмененото му във виновност закононарушение, защото не е следвало да заявява в годишната данъчна декларация за 2007 година прихода, получен същата година от продажбата на 139 989 бр. акции. Според настоящия закон приходът се смята за добит все още на прехвърлянето му през 2006 година

В претекстовете по делото написа: " Липсва съображение за ангажиране на неговата гражданска отговорност, защото описаното действие, което е съображение за преценката до каква степен е налице деликт, не е противоправно и то не поражда обвързване за обезвреда и затова не е налице фактическият състав на непозволеното увреждане, заради което претенцията на гражданския просител с съображение не е била почетена ".

Припомняме, юрист Велков бе арестуван на 7 декември - час след първата си конференция в Българска телеграфна агенция, до момента в който получавал пари от Киро Японеца.

Адвокатът бе упрекнат, че изнудва Японеца, само че Велков изясни по-късно, че парите били част от извънсъдебното съглашение сред него и Кирилов за побоя, който Японеца нанесе преди време на Велков.

Два дни по-късно - на 9 декември 2011 година бе освободен. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР