Тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени промените в

...
Тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени промените в
Коментари Харесай

ВАС отхвърли промените в Наредбата за Училищен плод и Училищно мляко

Тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира измененията в Наредбата за закуските в учебните заведения , оповестиха от Върховен административен съд.

Магистратите отхвърлиха промените в Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения - Схема " Училищен плод " и Схема " Училищно мляко ", признати с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 година Причината са позволени нарушавания на съдопроизводствените правила и несъгласие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 година

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на Върховен административен съд.
 Земеделци упорстват за смяна на схемата
Земеделци упорстват за смяна на схемата " учебен плод "

В схемата имало монополисти

Според тричленката на Върховен административен съд е нарушено условието на член 26, алинея 2 Закона за нормативните актове. Проектът на наредбата, претекстовете (доклада) и предварителната оценка на въздействието не са оповестени на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за публични съвещания. Това е независимо учредения за анулация на подзаконовия нормативен акт. Липсва предварителна оценка на въздействието.

Върховните съдии одобряват също, че планът за промени в наредбата е следвало да бъде координиран и с Националната асоциация на общините в България , защото се отнасят до правата и отговорностите на общините при използването на схемите.
 Върховен административен съд дефинира: Всяка година доставчиците на плод в учебно заведение аплайват отначало
Върховен административен съд дефинира: Всяка година доставчиците на плод в учебно заведение аплайват отначало

Плод и мляко в учебно заведение – по сегашната разпоредба

Промените опонират и на плануваното в Регламент (ЕС) № 1308/2013 година, който изисква въвеждането на справедливи критерии, по които да се организира избора на снабдители .

В Национална тактика за използването на скица за предложение на плодове, зеленчуци, мляко и млечни артикули в Република България от образователната 2017/2018 до образователната 2022/2023 година не са посочени критериите по които ще става избора на снабдители.

Предвидени са пълномощия на изпълнителния шеф на Държавен фонд (ДФ) " Земеделие " да утвърждава заявители , след надлежна инспекция за тяхната допустимост, според условията на използваната нормативна уредба. Макар с промените на Наредбата да слагат условия за доказване на избрани условия при кандидатстване, същите опонират на нормативен акт от по - висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 година, написа в решението на Върховен административен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР