Тричленката на ВАС отстрани от поста му кмета на община

...
Тричленката на ВАС отстрани от поста му кмета на община
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград е отстранен след решението на ВАС

Тричленката на Върховен административен съд в профил от поста му кмета на община Благоевград. Върховният административен съд удостовери решението на Административен съд - Благоевград

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в действие решение № 104 от 22 януари 2020 година на Административен съд - Благоевград. С решението си административният съд в Благоевград е отменил решение на ОИК - Благоевград №300-МИ/20.12.2019 година, с което е отхвърлено искане за предварително преустановяване на мандата на кмета на Община Благоевград.

Не е заличил в законовия период за изтриване, а е я трансферирал на сина си

Делото във Върховен административен съд бе формирано по касационни тъжби на ОИК - Благоевград и на определения за кмет на община Благоевград инж. Румен Томов. С него се апелира решението на Административен съд - Благоевград.

Съдът се базира на член 41, ал.3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съгласно който в едномесечен период от оповестяването на изборните резултати новоизбраният кмет би трябвало да приключи активността и/или да освободи заеманата служба. За това той уведомява документално ръководителя на общинския съвет и общинската изборна комисия.

В правосъдната процедура, се приема, че при преустановяване на комерсиална активност, определеният представител на локалната власт би трябвало да уведоми документално ръководителя на общинския съвет и Общинската изборна комисия. "Законовите предпоставки в нормата на член 41, ал.3 ЗМСМА са кумулативни, а неизпълнението им води до предварително преустановяване на пълномощията на кмета на общината ", пишат от Върховен административен съд.

Избраният кмет на община Благоевград е подхванал дейности по изтриване на Едноличен търговец от комерсиалния указател и това е станало, само че отвън законовия период, който стартира да тече от 4 ноември 2019 година

Кметовете нямат право на комерсиална и стопанска активност

Припомняме, поради сходен проблем с поста се раздели и кметът на Септември Стойно Чачов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР