Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите на „Юбер Б.В“ и

...
Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите на „Юбер Б.В“ и
Коментари Харесай

Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата Юбер срещу решението на КЗК

Тричленен състав на Върховен административен съд отхвърли жалбите на „ Юбер Б.В “ и „ Разиер Опърейшънс Б.В. “ против решение № 540 от 30.06.2015 година на Комисията за защита на конкуренцията, с което на двете компании е неразрешено да правят активност на територията на България.

Върховните магистрати удостоверяват и наложените им наказания. Решението по адм. дело № 11136 от 2015 година може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд. Тричленният състав счита, че е безпричинно изказванието на жалбоподателите за незначителност на атакувания акт заради липса на подготвеност на националния орган по конкуренция. Закон за защита на конкуренцията е използван към всички предприятия, извършващи активност в България, в случай че категорично или безмълвно предотвратяват, лимитират, нарушават или могат да предотвратят, лимитират или нарушат конкуренцията в страната.

„ Обоснован е изводът на Комисията, че с описаното държание на „ Юбер Б.В. “ сдружението получава нелоялно конкурентно преимущество и извлича стопански изгоди в ущърб на субектите, които дават лицензиран таксиметров транспорт. Правилно е признато, че степента на социална заплаха от това държание на сдружението се усилва вследствие на обстоятелството, че транспортът против заплащане (лицензирания таксиметров превоз) е активност от значим публичен интерес, което точно обуславя съществуването на прецизна държавна регулация и характерни законови условия при реализирането й “, се споделя в решението на тричленния състав. „ Предвид това Комисия за защита на конкуренцията обосновано е счела, че методът на предложение на услугата Uber X оказва значителен отрицателен резултат върху конкуренцията, защото се касае за сложно държание на Юбер Б.В., изразено посредством разнообразни по темперамент в действителност и правни дейности, посредством което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по некоректен метод “, написа още в решението на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР