Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени възбрани, наложени

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени възбрани, наложени
Коментари Харесай

ВКС отмени възбрани на КПКОНПИ срещу Арабаджиеви

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира възбрани, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими парцели, благосъстоятелност на ”Виктория груп корпорейшън ” ЕАД. Това са част от обезпечителните ограничения за общо 379 444 968 лева, наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях сдружения.
" Не може да се желае обезпечения върху активи на сдружение, против което няма дело за нелегално добито имущество ", споделя съдът, осведомят " Сега ". Капиталът на едно сдружение и неговото имущество не са идентични, показва тричленният състав на Върховен касационен съд. Капиталът, който се състои от дялове/брой акции, е константна големина, която показва цената на импортираните имуществени права в сдружението, до момента в който имуществото има разнообразни източници, в това число стопанска активност, и е изменчиво - то може да нараства или понижава, както и неговата стойност.

Фрог Нюз напомня, че в средата на юли стана ясно, че страната в лицето на, които до неотдавна твърдеше, че са нелегално добити в източването на КТБ. Освен това Антикорупционната комисия ще би трябвало да заплати на съда над 40 милиона лв. такса след направения отвод.

Новината е забавна освен тъй като сдружението " Виктория груп корпорейшън " ЕАД е притежател на хотелите на Арабаджиеви, само че и тъй като претекстовете в определението на Върховен касационен съд всъщност показват една порочна процедура на КПКОНПИ, която много съдилища одобряват безрезервно, разясняват днешното решение на Върховен касационен съд " Капитал " и показват проблема.

На процедура " Виктория груп корпорейшън " ЕАД, върху чието имущество е поискано налагане на поръчителство, не е измежду компаниите, свързани с Арабаджиеви, против които КПКОНПИ заведе дело за лишаване на имущество като нелегално добито. Искът на комисията е против Ветко и Маринела Арабаджиеви като физически лица и против девет сдружения, свързани с тях. " Виктория груп корпорейшън " ЕАД е дъщерно сдружение на една от тези компании ответници - " Виктория груп сървисис " ООД, която има 43,21% от капитала й - 4 792 240 броя елементарни поименни акции, върху които към този момент е натрапен запор като имущество на " Виктория груп сървисис ".

Но въпреки че КПКОНПИ няма иск за лишаване против " Виктория груп корпорейшън " ЕАД, комисията е поискала забрана върху имуществото й в качеството на дъщерно сдружение. Софийският градски съд отхвърля настояването, Софийският апелативен съд (САС) обаче позволява поръчителство върху недвижимите парцели, благосъстоятелност на " Виктория груп корпорейшън " ЕАД, заради което и това дело стига до Върховен касационен съд.

Съдия Мария Георгиева от САС приема причините на КПКОНПИ, че имуществото на " Виктория груп корпорейшън " е финансова благосъстоятелност на едно от сдруженията - ответник по делото, на което пък крайни притежатели са Ветко и Мариела Арабаджиеви като проверявани лица. По тази причина, приема съдийката, имуществото му би трябвало да се възбрани, с цел да не се разпродаде.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР