Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови делото по казуса

...
Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови делото по казуса
Коментари Харесай

ВАС задължи ВСС да се произнесе по предложението за предсрочно освобождаване на Гешев |

Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови делото по проблема с настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев. То беше формирано по тъжби на министъра на правораздаването и придвижване " Боец " против решението на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което беше оставено без разглеждане като неприемливо импортираното предложение от министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор. 

Административното дело във Върховен административен съд беше обновено, откакто на 15 февруари решението на Конституционния съд беше обнародвано в Държавен вестник. Конституционните съдии бяха сезирани през август предходната година с въпроса дали министърът на правораздаването има право да изиска освобождението на основния прокурор.

Като преценяват наложителното пояснение на Конституционния съд, висшите магистрати от тричленния състав на Върховен административен съд одобряват, че министърът на правораздаването може да инициира такава процедура.

Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност, написа в определението на Върховен административен съд.

Провиненията (тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт), разказани в Конституцията, са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените " трима огромни " – ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, написа в решението на съда.

С днешния си правосъден акт магистратите от Върховен административен съд изпращат административната кореспонденция на Пленума на Висш съдебен съвет за продължение на административнопроизводствените дейности. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР