Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) възобнови производството по

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) възобнови производството по
Коментари Харесай

ВАС задължи ВСС да се произнесе за отстраняването на Гешев


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) възобнови производството по административно дело по проблема с настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев и се произнесе по съществото на разногласието, оповестиха от съда.

Делото бе формирано след тъжби против решението на Пленума на Висшия правосъден съвет от юли 2021 година С него бе оставено без разглеждане като неприемливо импортираното предложение от министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор.

Конституционният съд реши преди време, че. Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено, откакто Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа всъщност предложение на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че през лятото на предходната година проф. Стоилов внесе във Висш съдебен съвет искане за отстраняването на основния прокурор като видя четири нарушавания на Етичния кодекс в активността на Гешев – на правилата за безпристрастност, благовъзпитание и конфиденциалност, както и на отговорностите му като административен началник. На 22 юли с 12 на 8 гласа и след над 7 часа спор болшинството във Висш съдебен съвет одобри за неприемливо настояването на като в поддръжка на това решение гласоподаваха всички членове на Прокурорската гилдия, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. Те акцентираха, че правосъдният министър няма правна легитимация да внася сходно предложение.

Янаки Стоилов оспори решението на Висш съдебен съвет във Върховния административен съд и внесе искане за пояснение на главния закон в Конституционния съд. Делото във Върховен административен съд беше спряно до момента в който се произнесат конституционните съдии. След като решението на Конституционният съд е обнародвано в „ Държавен вестник “ е обновено и административното дело във Върховен административен съд.

Върховните магистрати от тричленния състав на Върховен административен съд одобряват, че министърът на правораздаването е интензивно легитимиран да инициира произвеждане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т.5 от Конституцията. По този въпрос, в случай че не са налице процесуални спънки за разглеждането му Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност.

“Провиненията по член 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените „ трима огромни “ – административните ръководители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Прокуратурата “, показват от Върховен административен съд.

Магистратите от Върховен административен съд изпращат административната кореспонденция на Пленума на Висш съдебен съвет за продължение на административно-производствените дейности. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР