Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу
Коментари Харесай

Съдът разрешава строителството на „Турски поток“ през България


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) приключи делото против решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на реализатор на газовия план „ Турски поток “ на територията на България.

От съда прецизираха, че Върховен административен съд оставя без разглеждане жалбата на Консорциум „ Газово развиване и уголемение в България “ против решение 741 от 2019 година на Комисия за защита на конкуренцията и приключва производството по делото.

Определението на висшите магистрати е на съображение липса на воля за обжалване у консорциума, установена по отношение на постъпила по делото писмена молба от „ Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ - клон България, който е един от участниците в Консорциум „ Газово развиване и уголемение в България “.

Първоначално делото беше планувано за разглеждане във Върховен административен съд за 24 септември.

В средата на юли Върховен административен съд забрани на "Булгартрансгаз " да подмени строителя на продължението на "Турски поток " през българска територия.

"Булгартрансгаз " трябваше да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване "Газово развиване и уголемение в България ".

Подписването няма са стане до момента в който не завърши разногласието за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад ". Определението на съда удостоверява решението на Комисията за защита на конкуренцията, която анулира решение на "Булгартрансгаз " да подмени определения строител на "Турски поток " през българска територия.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум “Аркад” и разгласи, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 милиарда лева – отива при втория кандидат – обединяване “Газово развиване и уголемение в България”.

“Аркад” беше избран за победител за градежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, защото единствен влизаше в цената на поръчката. Въпреки че ГРРБ е предложил по-висока цена, “Булгартрансгаз” взема решение да декласира “Аркад” с претекста, че не е подал в точния момент нужните документи за подписване на контракта.

В края на крайния период за внасянето им, съперникът ГРРБ понижил цената на своята оферта и тя паднала под цената на “Аркад”. Така газовият оператор счете, че “Аркад” се отхвърлят от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според Комисия за защита на конкуренцията това решение е незаконосъобразно и договорът би трябвало да бъде предоставен на “Аркад”.

В края на юни Комисията за защита на конкуренцията към този момент дефинира дейностите на “Булгартрансгаз” като непозволени и остави в действие класирането от април, съгласно което публичната поръчка следва да се разпореди на “Аркад”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР