Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Становище по

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Становище по
Коментари Харесай

Върховният съд отмени екооценката на Общия устройствен план на Приморско

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира Становище по екологична оценка от 2017 година на министъра на околната среда и водите, с което е координиран Проект на Изменение на Общия организационен проект (ИОУП) на община Приморско. Административното дело е формирано по тъжби на Фондация " Българска Фондация Биоразнообразие " и на " Перла Г " АД.

Решението на състава с ръководител Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Десислава Стоева обаче не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на Върховен административен съд.

Върховните съдии от тричленния състав на Шесто поделение връщат преписката на министъра на околната среда и водите за ново изговаряне при съблюдаване на дадените инструкции по пояснение и използване на закона.

Според тричленния състав са позволени пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при проучване на характерностите на околната среда за територии, които евентуално ще бъдат доста наранени от промените в Общия организационен проект.

Изводът на висшите съдии е, че има нарушаване на условието на член 81, алинея 3 от Закона за запазване на околната среда за идентифициране, изложение и оценка на всички вероятни въздействия върху околната среда от използването на проекта поради задачите, териториалния обсег и степента на детайлност.

Не са взети поради всички съществуващи екологични проблеми, открити на друго равнище, имащи отношение към плана, в това число отнасящите се до региони с изключително екологично значение, като предпазените зони по Закона за биологичното многообразие (чл. 86, алинея 3, т. 4 от ЗООС). По отношение на някои местообитания не са преценени евентуалните обилни въздействия върху биологичното многообразие, фауната и флората.

При тези дефекти не може да се одобри, че смекчаващите ограничения, които са планувани за попречване и понижаване на неподходящите последици от реализирането на проекта, ще редуцират и компенсират допустимо най-пълно отрицателните въздействия в нужната степен за запазване на околната среда, показват от съда,

Старият Общ организационен проект работи от 2006 година

Петко Цветков, представител на Българска фондация " Биоразнообразие ", изясни, че съдът признава и причините на фондацията, както и тези на " Перла Г " АД.

" Накратко това, което може да последва, и считам, че е вярно - отчетът да бъде върнат на компанията и специалистите, които го приготвят и да се добави с въпросните оценки. Това споделя съдът – че няма цялостни оценки на местообитанията а типовете. Те би трябвало да бъдат допълени и Общят организационен проект да се съобрази с тези оценки ", изясни Цветков.

" Другата опция е да се тръгне към обжлване от разнообразни страни, само че това единствено ще удължи интервала, в който община Приморско няма да има Общ организационен проект. Практически никой няма подобен интерес. Смятаме, че качествените общи устройствени проекти, съобразени с условията за запазване на природата, дават една сигурност, в това число и правна на хората, които желаят да влагат и да се развива цялата община ", сподели още той.

По думите му, опитите за застрояване не са преставали. " Общият организационен проект дава рамката за съобразени със законодателството дълготрайни решения. Одобряването на парче е най-лошото, което би могло да се случи и се е случвало преди ", изясни Цветков.

Той счита, че когато се вършат промени " на парче ", не се регистрира кумулативният резултат, което застрояването оказва върху приридата и това може трайно да води до увреждане на природата.

" И освен това, само че би трябвало да се възнамерява инфраструктура, водоснабдяване, канализация и качествено филтриране и обслужване и на жителите и вложителите на тази територия ", добави Цветков.

" В момента работи остарелият Общ организационен проект, който е признат през 2006 година Той обаче не е подлаган на оценка за съгласуемост и не е синхронизиран с условията на Натура 2000. Заради това могат да продължат застрояванията, които могат да доведат до увреждания на предпазените зони в Натура 2000 ", сподели Цветков.

Общественото разискване стартира през 2016 година

А през 2017 г, министерството на околната среда и водите го утвърди. Планът е гласуван с решение на профилирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към ведомството.

Още тогава коалиция на природозащитни организации в България излезе със свое мнение, с което предизвести, че планът за проект разрешава съществено застрояване на района в предпазени зони.

Според ековедомството обаче утвърденият проект не позволява ново устройване за застрояване на предпазените територии край Приморско и дава отговор на техните защитни режими.

" Има осъществена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазените зони. Направена е инспекция за допустимост на предвижданията на общия организационен проект с режимите на предпазените територии и предпазените зони. Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени ", се споделяше в известие на пресцентъра на Министерство на околната среда и водите преди 3 години.

Посочваше се и че в предпазените зони се позволява предугаждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да докара до обилни негативни въздействия върху тях.

Гаранция за това съгласно Министерство на околната среда и водите са препоръчани ограничения за попречване, понижаване или допустимо най-пълно премахване на хипотетични неподходящи последици от изменение на общия организационен проект на община Приморско. Включени са и ограничения за наблюдаване и надзор на въздействието върху околната среда при използването му.

Тогава природозащитници се притесняваха, че е признат проект с редукции на площта за застрояване, само че още веднъж има риск от презастрояване, както и риск от нови наказателни процедури.

На територията на община Приморско се намират няколко предпазени зони от европейската екологична мрежа " Натура 2000 ", опазващи редки дюни, редки и застрашени растителни и скотски типове, лонгозни гори, бяла и жълта водна лилия, блатно кокиче, странджанска боровинка, шипобедрена и шипоопашата костенурка и други, които са и част от Червената книга.

Става дума за следните предпазени зони: Комплекс " Ропотамо ", Ропотамо, Странджа: " Босна " ; " Караагач " ; " Бакърлъка " ; " Комплекс Ропотамо " ; " Ропотамо " ; и две зони " Странджа ".

Има и предпазени територии по българското законодателство като резерват " Ропотамо ", поддържан резерват " Вельов вир ", предпазена околност " Блатото Стамополу ", предпазена околност " Мурватска река ", предпазена околност " Беглик Таш-Ропотамо ", естествена забележителност " Маслен нос ", естествена забележителност " Пясъчни дюни ММЦ ", естествена забележителност " Пясъчни дюни " в м. Перла.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР