Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила
Коментари Харесай

Съдът реши окончателно: Ценко Чоков не е кмет на село Галиче

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в действие решението на Административен съд - Враца, с което се приключват пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Решението е от през вчерашния ден и е дефинитивно, заяви уеб сайтът news.lex.bg

Съставът на Върховен административен съд е с ръководител Румяна Монова и членове Диана Гърбатова и Добринка Андреева. Решението на общинската изборна комисия от шести октомври 2017 година към този момент беше доказано през октомври по друго дело, водено от Чоков. То беше за опцията на кмета да употребява неплатен отпуск.

Той е в ареста от май 2016 година, защото против него се води дело за управление на проведена незаконна група за рекет, лихварство, побоища и палежи.

Позовавайки се на член 42, алинея 1, т. 10 от Закона за локалното самоуправление локалната администрация (ЗМСМА), който планува предварително преустановяване на пълномощията на кмет, в случай че той за повече от месец отсъства безпричинно от работа, изборната комисия постави завършек на мандата на Чоков.

Той апелира, като пред съда и на двете инстанции, Чоков твърдеше, че не упражнява кметските си компетенции поради задържането му под стража по формирано против него наказателно произвеждане. Освен това Чоков акцентира, че за времето на отсъствието си е употребил полагаем заплатен и неплатен годишен отпуск, като се базира на чл.38 ал.7 от ЗМСМА.

В решението от през вчерашния ден, Върховен административен съд не се отпътува с тези възражения поради завършилото друго дело. Именно влязлото в действие решение по него докара до окончателното преустановяване на пълномощията на Чоков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР