Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане
Коментари Харесай

Съдът прекрати делото на руския кандидат за "Турски поток" през България

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Консорциум " Газово развиване и уголемение в България " против решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и приключи производството по делото.

Причината за решението на е " липса на воля за обжалване у консорциума, установена по отношение на постъпила по делото писмена молба от " Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. " - клон България, който е един от участниците в Консорциум " Газово развиване и уголемение в България ".

С други думи, жалбата до Върховен административен съд е оттеглена. Пълният текст на решението на Върховен административен съд по проблема – тук.

Проектът е за близо 3 милиарда лева и по него се планува от началото на 2020 година да стартира преносът на газ по трасето от българско-турската до българско-сръбската граница.

Първоначално през април държавният газов снабдител избра за победител в търга за построяването на тръбопровода саудитският консорциум " Аркад " с оферта 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Месец по-късно обаче определеният претендент бе декласиран с претекста, че не е дал в упования период поискани от него документи.

Консорциумът апелира това пред Комисията за защита на конкуренцията и тя анулира решението и също така не позволи на държавната компания желаното от нея сключване на контракт с втория в класирането с претекста, че се гонят периоди за осъществяването на плана.

Вторият в класирането е точно " Газово уголемение и развиване в България ", обвързван с Русия консорциум, който все още на приключване на периода за подаване на поисканите от саудитския консорциум документи е подобрил офертата си, като е понижил първичното си искане от 1.6 милиарда евро без Данък добавена стойност с 30%.

Последното определение на антимонополното ведомство бе обжалвано пред Върховен административен съд от " Газово уголемение и развиване в България ", този иск обаче бе отритнат към този момент от Върховен административен съд.

Пред висшия съд съветският консорциум апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се анулира решението на " Булгартрансгаз " да декласира " Аркад ". Днес обаче от съда оповестиха, че делото, което бе насточено за разглеждане на 24 септември, е прекъснато.

С отхвърли на съветския претендент да апелира, изпълнитeл нa " Турски поток " в българската част от трасето към този момент остава конcopциyмът oт Cayдитска Арабия " Аркад ".

Миналата година съветският. в " Комерсант " писа, че " Газпром " обмисля разновидността " Турски поток " да мине през България. По-късно София разгласи, че ще доразвие личната си газопреносна инфраструктура по възможното трасе на плана. Премиерът Бойко Борисов даже назова българския сектор " Български поток ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР