Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Становище по екологична

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Становище по екологична
Коментари Харесай

ВАС отмени министерско становище по екооценка за изменение на устройствения план на Приморско

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира Становище по екологична оценка №2-2/2017 година на министъра на околната среда и водите, с което е координиран планът за изменение на Общия организационен проект (ИОУП) на община Приморско.

Административно дело № 8622 от 2017 година е формирано по тъжби на Фондация „ Българска Фондация Биоразнообразие “ и на „ Перла Г “ АД. Върховните съдии от тричленния състав на Шесто поделение връщат преписката на министъра на околната среда и водите Нено Димов за ново изговаряне при съблюдаване на дадените инструкции по пояснение и използване на закона.

Според тричленния състав са позволени пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при проучване на характерностите на околната среда за територии, които евентуално ще бъдат доста наранени от промените в Общия организационен проект. Изводът на висшите съдии е, че има нарушаване на условието на член 81, алинея 3 от Закона за запазване на околната среда за идентифициране, изложение и оценка на всички вероятни въздействия върху околната среда от използването на проекта поради задачите, териториалния обсег и степента на детайлност.

Не са взети поради всички съществуващи екологични проблеми, открити на друго равнище, имащи отношение към плана, в това число отнасящите се до региони с изключително екологично значение, като предпазените зони по Закона за биологичното многообразие (чл. 86, алинея 3, т. 4 от ЗООС). По отношение на някои местообитания не са преценени евентуалните обилни въздействия върху биологичното многообразие, фауната и флората. При тези дефекти не може да се одобри, че смекчаващите ограничения, които са планувани за попречване и понижаване на неподходящите последици от реализирането на проекта, ще редуцират и компенсират допустимо най-пълно отрицателните въздействия в нужната степен за запазване на околната среда.

Решението на Върховен административен съд може да се апелира в 14-дневен период.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР