Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен
Коментари Харесай

ВАС върна за ново разглеждане делото за конфликта на интереси на бившия зам.-министър Александър Манолев

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Административен съд София – град по административно дело № 13925 от 2019 година С него беше доказан открит от КПКОНПИ при някогашния зам.-министър на стопанската система и някогашен член на УС на Държавен фонд „ Земеделие “. Върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане от нов състав.
Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд не е решил всички доказателства по делото и доводите на страните. Според член 236, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс, към решението си съдът излага претекстове, в които се показват настояванията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните заключения на съда. В претекстовете на правосъдното решение първоинстанционният съд следва да изложи обстоятелствата и събитията, които е приел за открити въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната цялост, и по вътрешно разбиране. Съобразно признатите за открити условия, съдът следва да квалифицира обстоятелствата и да направи съответните правни заключения, които също следва да бъдат изложени в претекстовете на решението. В сегашния случай това не е сторено и съставлява нарушаване на съдопроизводствените правила по смисъла на член 209 т.3 от Административнопроцесуален кодекс. Това е и спънка касационната инстанция да извърши надзор за материална правомерност на проверяваното решение.
 Отложиха делото за къщата за посетители на Манолев, бил се разболял Отложиха делото за къщата за посетители на Манолев, бил се разболял
Окръжен съд – Благоевград отсрочи делото против някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев и дъщерята на детегледачката...
При новото разглеждане на делото би трябвало да бъдат открити всички обстоятелства и условия от голяма важност за разногласието и подведени под съответните относими материалноправни правила за изясняване на главните противоречиви въпроси по делото, обрисувани нагоре, в това число и след разискване на всички възражения на страните в процеса.
„ Бланкетното изтъкване, че Манолев е „ имал опция за оказване на въздействие, което се доказвало от последващите дейности на контролните органи “, приповтаря буквално претекстовете на административния орган и не съставлява личен извод от фактическа и правна страна на съда, а настрана от това поради изложеното нагоре не излиза наяве и кои тъкмо са тези „ всички благоприятни условия за практикуване на въздействие върху структурни звена в Държавна фирма “Земеделие “ и в частност по отношение на Регионалния механически инспекторат при Областна Дирекция – Благоевград на Държавна фирма “Земеделие “ от страна на Манолев, се отбелязва в решението на Върховен административен съд.
Решението по административно дело № 7503 от 2020 година на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР