Тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Наредбата

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Наредбата
Коментари Харесай

Програмите за плод и мляко в училище пак отиват на поправка

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира измененията в Наредбата за използване на схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “, признати с постановления на Министерски съвет на 22 февруари и 1 март 2019 година, оповестиха оттова. Причината са позволени нарушавания на съдопроизводствените правила и несъгласие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 година Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано през 5-членен състав на Върховен административен съд.

3-членният състав е открил, че е нарушено условието на член 26, алинея 2 Закона за нормативните актове. " Проектът на нормативния акт, дружно с претекстовете (доклада) и предварителната оценка на въздействието, каквато не е направена, не са оповестени на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за публични съвещания. Това е е независимо учредения за анулация на подзаконовия нормативен акт ", пишат висшите съдиите. Те одобряват също, че планът за промени и допълнения в наредбата е следвало да бъде координиран и със Националната асоциация на общините в България, защото се отнасят до правата и отговорностите на общините при използването на схемите.

Измененията опонират и на плануваното в Регламент (ЕС) № 1308/2013 година, който изисква въвеждането на справедливи критерии, по които да се организира избора на снабдители . В Национална тактика за използването на схемите от 2017/18 до 2022/23 година не са посочени критериите, по които ще става избора на снабдители. Предвидени са пълномощия на изпълнителния шеф на Държавен фонд (ДФ) „ Земеделие “ да утвърждава заявители, след надлежна инспекция за тяхната допустимост, според условията на използваната нормативна уредба. " Макар с промените на Наредбата да слагат условия за доказване на избрани условия при кандидатстване, същите опонират на нормативен акт от по-висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 година, написа в решението на Върховен административен съд.

Въпросните промени в наредбата от феврури м.г. бяха мощно подложени на критика от представители на млекопреработвателни предприятия и техните неправителствени организации при започване на тази образователна година. Причините за това са, че поправките (осми поред) отстраняват целта на заявители по схемите, които са и производители, заличават служебният избор на заявители, който фонд " Земеделие " прави посредством издаване актове за утвърждение за интервал от три години, а на шефовете на образователните заведения се дават пълномощия сами да организират избор на реализатори по критерии, утвърдени от тях. Според Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България, това е безконтролно и слага доста снабдители в извънредно неприятно състояние, като зад това стои политически напън.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР