Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 1

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 1
Коментари Харесай

Жалба на Портних събори Наредба № 1 за движението по пътищата

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира Наредба № 1 от 17.01.2001 година за образуване на придвижването по пътищата, издадена от министъра на районното развиване и благоустройството. Административно дело № 1925 от 2022 година е формирано по тъжба на Община Варна и кмета на Община Варна. Това оповестиха от пресслужбата на съда. 

Върховните магистрати одобряват, че преди издаване на процесната разпоредба, министърът на районното развиване и благоустройството е имал обвързване да организира разискване на плана за нормативен акт със заинтригуваните лица и организации, с цел да могат същите действително да упражнят правото си на оферти и мнения по него. Откриването на производството по издаване на нова разпоредба следва да се оповести обществено посредством средствата за всеобщо осведомление или по различен подобаващ метод, като това включва и главните съображения за издаването на акта.

В случая наранена от акта е необятна общност, на която не е дадена опция за присъединяване в административното произвеждане. Проследяването на дейностите по внасяне и разискване на предлагането, по неговото съобщаване и разглеждането му постанова извод, че не са спазени условията на цитираните правила за оповестението и измежду обществеността по подобаващ метод. 

Наредбата не подхожда на условията на член 9 от Закона за нормативните актове и член 36, алинея 1 от Указ № 883/1974 година за формулиране на наредбите на нормативните актове, като в нея липсват ясни правила за конкретизация и пълнота на изискванията и реда, по който следва да се реализира организацията на придвижването, което затруднява и обърква задължените правни субекти. Решението предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР