Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията
Коментари Харесай

На първа инстанция: Съдът отмени противоречива наредба за Училищен плод и Училищно мляко

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира промените и допълненията в Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения - така наречен схеми " Училищен плод " и " Училищно мляко ", признати с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 година. Решението може да се апелира.
Според съда (административно дело № 3535 от 2019 г.), има нарушавания на Закона за административните актове (чл. 26, алинея 2), както и на европейски правилник - № 1308/2013 година Нарушението на българското законодателство е, че планът за смяна на наредбата дружно с претекстовете (доклада) и предварителната оценка на въздействието, каквато не е направена, не са оповестени на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за публични съвещания. Само това е задоволително за анулация на наредбата, показва съдът.
Отделно обаче, планът не е бил координиран и с Националната асоциация на общините, а е трябвало, защото се отнася до правата и отговорностите на общините при използването на схемите.
Що се отнася до нарушаването на европейския правилник, то в Национална тактика за използването на скица за предложение на плодове, зеленчуци, мляко и млечни артикули от образователната 2017/2018 до образователната 2022/2023 година не са посочени критериите, по които ще става избора на снабдители. Предвидени са пълномощия на изпълнителния шеф на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) да утвърждава заявители, след надлежна инспекция за тяхната допустимост. Макар с промените на наредбата да слагат условия изисквания за доказване на избрани условия при кандидатстване, същите опонират на нормативен акт от по-висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 година, написа в решението на Върховен административен съд.
Припомняме, че с промените на шефовете на образователните заведения се даде право сами да вършат избора на снабдител. Но се появиха недоволства от снабдители, че са правени нови състезания без пояснения и надлежно ще се нарушат доставките за учебните заведения. Още по тематиката: Стотици учебни заведения остават без плод и мляко поради безпорядък в разпоредба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР