Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил екологичната оценка

...
Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил екологичната оценка
Коментари Харесай

ВАС отмени екооценката за промяна на устройствения план на Приморско

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил екологичната оценка на Министерството на екологията и водите по плана за изменение на устройствения проект на община Приморско.

 © БГНЕС
Според магистратите са позволени пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при проучване на характерностите на околната среда за територии, които евентуално ще бъдат доста наранени от промените в Общия организационен проект.

Изводът на висшите съдии е, че не са взети поради всички съществуващи екологични проблеми, открити на друго равнище, имащи отношение към плана, в това число отнасящите се до региони с изключително екологично значение, като предпазените зони по Закона за биологичното многообразие.

" По отношение на някои местообитания не са преценени евентуалните обилни въздействия върху биологичното многообразие, фауната и флората. При тези дефекти не може да се одобри, че смекчаващите ограничения, които са планувани за попречване и понижаване на неподходящите последици от реализирането на проекта, ще редуцират и компенсират допустимо най-пълно отрицателните въздействия в нужната степен за запазване на околната среда, ", се споделя в известието на Върховен административен съд.

Върховните съдии връщат преписката на министъра на околната среда и водите за ново изговаряне при съблюдаване на дадените инструкции по пояснение и използване на закона. Делото е формирано по тъжби на Фондация „ Българска Фондация Биоразнообразие “ и на „ Перла Г “ АД.

Решението на Върховен административен съд може да се апелира в 14-дневен период.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР