Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС)

...
Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

Касационният съд отмени арбитражното решение за Български морски флот

Тричленен състав на Търговската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) анулира решението на Арбитражния съд към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), с което на компанията на ръководителя на работодателите Кирил Домусчиев " Параходство български морски флот " бяха спестени неустойки от 55 млн. лева, оповестява " Капитал daily ". Парите са дължими за несъблюдение на отговорности по приватизационния контракт.

Първоначално арбитражът одобри, че е било налице стопанска нетърпимост и поради международната финансова и стопанска рецесия " Параходство български морски флот " не е могъл да извършва посочения в приватизационния контракт тонаж, т.е. потенциал на корабите.

Делото пред Върховен касационен съд беше формирано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, откакто вицепремиерът Валери Симеонов атакува Домусчиев за параметрите по контракта.

Съдиите Дария Проданова, Емил Марков и Ирина Петрова (докладчик) одобриха през днешния ден, че арбитражът неприемливо е надхвърлил компетенциите си, защото искът за стопанска нетърпимост " не инцидентно не е включен в обсега на тези, които могат да бъдат отнесени към арбитраж, защото различие сред страните по отношение на нуждата от смяна в контракта въобще не би могло да възникне заради законовата възбрана ".

Свързаната с Домусчиев компания е наказана да заплати 2.2 млн. лева държавна такса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР