Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на Министерството

...
Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на Министерството
Коментари Харесай

Втори съд отхвърли претенциите на културното министерство към строителя на Ларгото

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на Министерството на културата към компаниите, изграждали Ларгото, поради закъснение.
На 28 ноември 2017 година същото стори и Софийският градски съд. Министерството на културата претендираше за наказателна клауза по контракт от 8 април 2015 година за осъществяване на социална поръчка с предмет: „ Изпълнение на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи, експониране и социализация на археологическите равнища под бул. „ Княгиня Мария Луиза “ и под пл. „ Независимост “ на обект „ Античен Културно-Комуникационен Комплекс Сердика “ – втори и трети стадий “.
Според съда строителните работи по стадий III са били изпълнени още към 29 декември 2015 година, т.е. преди крайния период, който е бил 20 януари 2016 година Строителните работи по стадий II са били изпълнени също преди крайния период, само че заради бездействието на културното ведомство, са предадени на 25 януари 2016 година, когато е подписан първият Акт пример 15. Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност, споделят магистратите. След като не е налице веселба, в интерес на ищеца не е зародило взимане за обезщетение в размер на уговорената в контракта наказателна клауза, пишат съдиите в решението си. То не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Министерството на културата би трябвало да заплати и 42 135 лв. разходи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР