Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково постанови екстрадиция в

...
Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково постанови екстрадиция в
Коментари Харесай

Хасковският съд екстрадира в Турция киргизстански гражданин от кюрдски произход

Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково постанови екстрадиция в Турция по отношение на киргизстански жител от кюрдски генезис, упрекнат от управляващите в югоизточната ни съседка в тероризъм.

Рустем Юзбаши /36 г./ е търсен от прокуратурата в град Диджле, провинция Диарбекир с алена бюлетина посредством Интерпол за случай от 2006 година. Тогава, съгласно обвиняването, той сложил взривно устройство в обитаемо място в Турция до границата с Ирак. Освен това снабдявал с муниции и гърмежи терористична формация. По случая с взривното устройство имало очевидец.

Юзбаши бе открит в България по време на престоя му в Центъра за мигранти в Бусманци по съвпадане на дактилоскопични отпечатъци и фотография в средата на януари тази година. Преди това той влезнал незаконно у нас като емигрант, след което почнала процедура по признание на филантропичен статут.

Пред съда Юзбаши съобщи, че не е терорист, че не е взел участие в атентати и че е преследван поради кюрдския си генезис. Той сподели още в дадената му последна дума, че не желае да бъде екстрадиран. Днешното решение на магистратите може да бъде обжалвано или протестирано пред Пловдивския апелативен съд.

На делото участва и посланик от Генералното консулство на република Турция в Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР