Тричленен състав на Бургаския апелативен съд разгледа възивно дело №

...
Тричленен състав на Бургаския апелативен съд разгледа възивно дело №
Коментари Харесай

Ученикът, наръгал авер, иска по-лека присъда! Извини се за първи път за кървавата си постъпка!

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд прегледа възивно дело № 251 от 2017 г, формирано по жалбата на 19-годишния Петър Русев против постановената му присъда на първа инстанция. С нея той е приет за отговорен, за това, че на 08.07.2016 година в Китен, към 03:00 часа, на ул. " Атлиман ", направил опит съзнателно да умъртви Борис М, посредством нанасяне на голям брой порезно-прободни пострадвания с нож по тялото и главата. Деянието е останало незавършено заради намесата на екип на Спешна помощ, които са избавили раненото момче.

По време на осъществяване на закононарушението Петър Русев е бил малолетен, само че е могъл да схваща свойството и смисъла на действието и да управлява постъпките си. Той е наказан на шест години " отнемане от независимост ", които да изтърпи при първичен непоколебим режим. Съдът е постановил да заплати на потърпевшия Борис М. 840 лв. имуществени вреди за разноски свързани с лекуването му, както и неимуществени вреди в размер на 40 000 лева считано от 08.07.2016 година ведно със законните лихви до окончателното погашение.

Русев и бранителят му апелират присъдата с молба тя да бъде анулирана и да му бъде наложено по-леко наказване.

Постановеният правосъден акт се апелира в гражданската част и от потърпевшия Борис М и неговият повереник, които упорстват за увеличение на компенсацията за претърпени неимуществени вреди в размер на 80 000 лева

Представителят на апелативна прокуратура пледира за наказване " отнемане от независимост " по-ниско от оптимално планувания в член 63, ал 2 от Наказателен кодекс размер от 2 до 8 години, поради на събитието, че през 2016 година Русев е бил малолетен, навършил 16 години.
На първа инстанция делото е минало по реда на съкратеното правосъдно разследване като обвиненият е признал всички обстоятелства, разказани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства по тях. Русев е направил признания, които се поддържат от събраните по делото гласни, писмени и материални доказателства.

Безспорно е потвърдено, че се касае за опит за ликвидиране, осъществен с предумисъл без да е имало провокация от страна на потърпевшото момче, съобщи в пледоарията си прокурорът и добави, че заплахата за живота на Борис М. е била действителна, което е потвърдено и от тройната правосъдно здравна експертиза по делото. Вещите лица са описали подсъдимия Русев като прочувствено неустойчив, с чести прояви на яд и прояви на вербална експанзия. По делото има данни, че е бил нападателен и към други лица по време на случая, изясни държавният обвинител.

Пред съда Петър Русев за първи път се извини на Борис М. и фамилията му и съобщи, че не имал желание да го убива.
Въззивният състав счете делото за изяснено и го разгласи за решение.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР