Тричленен състав на Бургаския апелативен съд отказа условно предсрочно освобождаване

...
Тричленен състав на Бургаския апелативен съд отказа условно предсрочно освобождаване
Коментари Харесай

Няма милост за Дончо Пехливанов, който брутално закла брат си

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд отхвърли условно предварително освобождение на карнобатлията Дончо Пехливанов. Осъденият за убийството на личния си брат Дончо бе на път да се прибере вкъщи 5 години и 5 месеца преди края на наказването си, оповестява „ Флагман “. Преди съвсем месец бургаският областен магистрат Захарин Захариев изненадващо освободи предварително 45-годишния Пехливанов, само че решението му бе протестирано от прокуратурата.

Въззивната инстанция обаче е разгледала делото в закрито съвещание, намерила е постановения правосъден акт за незаконосъобразен и го е отменила. В претекстовете към определението апелативните магистрати показват, че от доказателствата по делото не може да бъде изведена безапелационна констатация, че Пехливанов е коригирал своето държание. Няма безапелационни данни, че той е осъзнал и осмислил факторите, довели до престъпното държание, за което е наказан с влезнала в действие присъда.

Въззивният състав е на мнение, че демонстрираното и отразено в оценките на риска положително държание не свидетелства за умишлено коригиране, а цели видимо осъществяване на критериите за условно предварително освобождение.

Апелативният съд е намерил, че към сегашния миг Дончо Пехливанов не следва да бъде условно предварително освободен, защото е належащо във връзка с него да се продължи работата в изискванията на пандиза за трайна позитивна смяна и реализиране задачите на наказването. Определението е дефинитивно.

Дончо Пехливанов излежава присъда за убийството на по-големия си брат Стоян през 2011 година в карнобатското с. Аспарухово. Престъплението е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Стоян е прободен 12 пъти с нож в региона на гръдния панер и мишниците, удрян е с дуло на револвер по тила, до момента в който не умрял.

Дончо се признава за отговорен за умишленото ликвидиране на брат си и получава 12-годишна присъда след понижаване с една трета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР