Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се

...
Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се
Коментари Харесай

Забравени сграфито пана оживяват

Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се разсънят за нов живот благодарение на техниката 3D мапинг. Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо образно прекарване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни актьори, обединени в плана " Heritage Illuminated ", научи ДУМА от Виолета Керемидчиева.
Първата видеоинсталация от поредицата ще може да се види на 26 април сред 21 и 24 ч. до входа на Театър 199 на ул. " Георги С. Раковски " 129 в столицата, където върху страничната фасада на тогавашната Българска земеделска банка се намира монументалната стенна живопис " Булгарплод " с създател Стоян Илиев. Творбата с размери 15х25 м ще оживее с апаратура без начало и край, чрез техниката 3D мапинг, при която се проектира видео или анимация върху триизмерни обекти архитектурни структури, с цел да се сътвори оптически резултат или заблуда.
„ Искаме да предизвикваме диалог в нашето общество за опазване на културното завещание, като насочим интереса към забравени творби благодарение на новите технологии ", споделя образният актьор Влaдислав Илиев. Заедно с Ивелина Иванова и сътрудниците си от Studio Phormatik желаят да покажат хубостта на две изцяло разнообразни техники - сграфито и 3D мапинг.
" Творбата във Велико Търново избрахме, с цел да покажем, че има и положителни образци за запазването на паната в България ", споделя екипът на " Heritage Illuminated ". За страдание ориста на множеството не е толкоз радостна - в България има регистрирани към 1200 сграфито произведения, основани сред 1945 и 1990 година, като голям брой от тях към този момент не съществуват или са в неприятно положение. Санирането на здания се оказва един от главните врагове на сграфитото, като доста произведения са били покрити или унищожени в процеса. Това акцентира нуждата от отбрана и възобновяване на сграфито като част от културното завещание на България.
Видеоинсталацията във Велико Търново ще се случи по време на фестивала " Варуша ЮГ " през август. Сграфито паното " Апотеоз " (1974) е отдадено на занаятчия Колю Фичето и се намира на панорамните площадки на ул. " Стефан Стамболов ". Това е първото реставрирано сграфито пано в България от екипа на Милен Джановски през 2018 година Любопитен факт е, че създателят Марчо Караджов е участвал по време на реставрационната активност.
В Пловдив видеоинсталацията ще бъде на ул. " Съборна " 2, където се намира една от дребното монументални произведения на Георги Божилов-Слона от 1968 година Тя е с извънредно висока художествена стойност и е отдадена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов. Именно върху нея " Heritage Illuminated " желаят да употребяват 3D техниката, с цел да интегрират разнообразни калиграфски и печатни образни похвати.
- прочети, харесай, показа, последвай!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР