Три язовира са с максимално запълване над 90 процента, а

...
Три язовира са с максимално запълване над 90 процента, а
Коментари Харесай

Три язовира са с максимално запълване над 90%, а четири са под прага от 50 на сто

Три язовира са с оптимално запълване над 90 %, а четири са под прага от 50 на 100. Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ следи положението на 52 сложни и значими водни уреди на територията на цялата страна. Това дават отговор от Министерство на околната среда и водите на питане на Българска телеграфна агенция.

С оптимално запълване - над 90 %, са язовирите " Кричим ", " Среченска бара " и " Пчелина ". При първото оборудване - " Кричим ", размерът се смъква посредством работа на Водноелектрическа централа. 
" Среченска бара " е с главно предопределение за питейно-битово водоснабдяване и при започване на лятното маловодие процентът на запълване ще подсигурява водоснабдяването, показват от Министерство на околната среда и водите. 

Третият язовир - " Пчелина ", се поддържа на оптимално равнище за обезпечаване на преливане за в допълнение оводняване на река " Струма " след язовирната стена.

Министерство на околната среда и водите всекидневно следи положението на язовирите и при прогноза за предстоящ огромен приток дава наставления за следено освобождение на размер посредством деривации, Водноелектрическа централа или главния изпускател, показаха от ведомството и допълниха, че язовирите не са в режим на осъществяване на високи води и, в тази връзка, не се постанова в допълнение наблюдаване, с по-голяма периодичност.

Предвид ниските завирени размери в язовирите при започване на годината, преваляванията в този интервал, когато се чакат по-големи притоци /пролетно пълноводие/, са причина за акумулиране на води и тяхното запълване, с цел да може да бъдат задоволени настояванията на всички водоползватели през годината, показват още от Министерство на околната среда и водите.

Същевременно от язовирите с питейно-битово предопределение, които са 12, със запълване под 50 на 100 са оборудванията " Студена " - 34,5 %, " Асеновец " - 32,04 на 100, " Ястребино " - 31,34 %, и " Дяково " - 44,47 на 100. Нивата в тези язовири не са сериозно ниски, като чакаме след края на пролетното прииждане увеличение на размерите им, означиха от Министерство на околната среда и водите.

Месечният график за потребление на водите от комплексните и значимите язовири ще бъде одобрен от министъра на околната среда и водите и оповестен на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите не по-късно от 31 март. Информацията за наложените административни санкции за март 2020 година - за нарушавания на мартенския график, ще бъде налична при започване на април.

Водните количества на реките в четирите региона, на които е разграничена страната - Дунавски, Черноморски, Западнобеломорски и Източнобеломорски, са под праговете за внимание /средни води/. 

В идващите дни, вследствие на превалявания и снеготопене, ще има по-значителни покачвания на речните равнища, като водните количества се чака да останат под праговете за внимание, допълват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР