Три взаимно свързани събития през 1908 г. предизвикват нова криза

...
Три взаимно свързани събития през 1908 г. предизвикват нова криза
Коментари Харесай

Балканските измерения на Деня на независимостта

Три взаимно свързани събития през 1908 година провокират нова рецесия в интернационалните връзки на Балканите. Става дума за младотурската гражданска война, анексията на Босна и Херцеговина и провъзгласяването на независимостта на България.

Първото събития играе ролята единствено на ускорител – опасявайки се от подсилване позициите на младотурския режим и някои признаци на усилване на британското въздействие в Цариград, Австро-Унгария бърза да реализира отдавнашното си желание да организира анексията като едностранен акт и да сложи света пред приключен факт.

България пък посреща младотурския прелом с злост и паника, тъй като укрепването на един парламентарен режим с присъединяване и на националните придвижвания на нетурските нации ще я лиши от съображение за интервенция. Преди това, преди да мисли за каквото и да било друго, България би трябвало да се освободи от васалната взаимозависимост по отношение на Османската империя, останала й в завещание от Берлинския контракт. Българското държавно управление съгласува своята акция с тази на Австро-Унгария: по едно и също време с анексията на Босна и Херцеговина Фердинанд прогласява независимостта на България.

Анексията на Босна и Херцеговина и провъзгласяването на независимостта на България се явяват дейности в нарушаване на берлинския контракт и засягат целостта на Османската империя. Портата незабавно реагира с митинг до силите, подписали този контракт. Изострят се австро-турските връзки. Още преди провъзгласяването на независимостта българското държавно управление поставя ръка върху железниците в Южна България и натрупа войски на южната си граница. Султанското държавно управление също концентрира войски на границите си с България.

Конфликтът естествено не е единствено австро-турски и българо-турски. Анексията на Босна и Херцеговина визира виталните ползи на Сърбия и Черна гора, които слагат въпроса, в случай че не за друго, то най-малко за някаква отплата. Австро-сръбските връзки навлизат в стадий на остра рецесия, която заплашва всеки миг да прерасне в открит боен спор. Зад Сърбия стои Русия, само че е още неподготвена и поучава за примиряване. Започват сондажи и договаряния за привикване на европейска конференция, която да разиска ситуацията и да потърси миролюбив излаз от рецесията. В същото време сръбското държавно управление прави опит за доближаване с Османската империя за да провежда съюз на балканските страни против Австро-Унгария. Портата обаче избира не толкоз съюз против Австро-Унгария, колкото против България.

Кризата провокира активизиране и на гръцката дипломация. Главното, което безпокои ръководещите мегаломански среди в Атина, е България. И те оставят въпроса за остров Крит на втори проект /рано или късно островът ще бъде гръцки!/, като насочват напъните си към Македония. Използвайки рецесията в българо-турските връзки, Гърция търси сплотяване с Османската империя на антибългарска основа. В подмяна на помощта, която би и оказала срещу България, Гърция се стреми да получи преимущества в Македония. Портата обаче не желае да допусне гръцки войски в Македония нито пък желае да се откаже от „ правата “ си върху остров Крит.

От друга страна, Австро-Унгария ускорява натиска върху Сърбия, като се стреми да притегли и България на своя страна на антисръбска основа. Българското държавно управление обаче не се подава на внушенията в това направление и сондира почвата за вероятно сплотяване със Сърбия на антитурска и антиавстро-унгарска основа. Между България и Сърбия стартира замяна на отзиви по този въпрос, само че до съответни съглашения не се стига, защото сръбското държавно управление и в изискванията на остра австро-сръбска рецесия не изоставя претенциите си към Македония.

Кризата от 1908 не прераства във боен спор, тъй като нито една от забърканите в нея страни още не е задоволително готова за огромна война. Най-брутално работи Австро-Унгария, само че и тя не се взема решение да нападне Сърбия, защото излиза наяве, че последната ще бъде предпазена от Русия, а вероятно и от другите сили на Антантата. При това състояние след известно оживление пристрастеностите още веднъж се уталагат. През 1909 година сред Австро-Унгария и Османската империя се реализира споразумение за признание на анексията против 2,5 милиона турски лири, които Хабсбургската поема да изплати на Портата като отплата за породените й загуби. Наскоро по-късно Сърбия също е принудена да капитулира и да признае анексията. Преговорите по отношение на сумата, която България би трябвало да заплати като отплата за независимостта си, приключват наред: България се задължава да изплати на Русия в продължение на 50 години 82 милиона франка, а Русия се отхвърля от 125-те милиона франка турски дълг. С това рецесията е преодоляна, а зреещият боен спор – за малко отсрочен. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------

Текстът е фрагмент от „ История на балканските нации 19-20 век “ на известния историк проф. Кръстьо Манчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР