Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един

Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един ...

Властта работи по 3 варианта за бъдещето на първата американска централа.

Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един от американските тецове - "Марица-изток" 1 ("ЕЙ И ЕС Гълъбово") при евентуално предсрочно прекратяване на договора за преференциални цени са били обсъдени на среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на "Марица -изток" 1 Оливие Маркет.
Първият от тях предвижда едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г. При втория може да се сключи договор за разлика - модел, по който вече ще работят ВЕИ-тата. При него разликата между пазарната цена и фиксираната по договор се поема от фонд "Сигурност", тоест от всички потребители. Третият вариант предвижда цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи. Това е обяснил Оливие Маркет, предаде БГНЕС. Според него правителството се е спряло на последния вариант, макар че до момента от министерството не са се ангажирали с прогноза колко би струвало това и откъде ще дойдат парите.
"Кабинетът ни предостави методология за изчисляването на невъзстановяемите разходи, по която работим", изтъкна той.
До края на месеца "ЕЙ И ЕС Гълъбово" ще изпрати в министерството анализ, свързан с дългосрочните договори. "Това ще бъде началото на преговорен процес, за който не мога да кажа колко ще продължи. Надявам се в рамките на преговорите да постигнем максимално ползотворни резултати както за българската страна, така и за нас като инвеститор", заявява Маркет.
Той коментира и последните промени в Закона за енергетиката, които предвиждат повече фирми да излязат на свободния пазар. Идеята е производителите на ток с мощност над 4 мегавата да го продават на свободно договорени цени. Това важи и за ВЕИ фирмите, огромната част от които до този момент получаваха високи преференциални цени. Сега това ще отпадне, те ще излязат на борсата, а разликата между постигнатата пазарна и преференциалната цена ще се плаща под формата на премия, пише Сега.
"Видяхме приемането на нови изменения в закона, които въведоха т. нар "договори за премия", с което беше променен за пореден път профилът на пазара. Надяваме се с поправките да се постигне по-стабилна среда, защото бъдещите инвеститори гледат първо през погледа на фирмите, които вече са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва добро влияние на инвестиционния климат", предупреди Маркет. Той бе лаконичен за разследването на ЕК от 2014 г. дали дългосрочните договори с американските тецове са държавна помощ. "Към момента няма официално решение на Брюксел", заяви той.

Източник: actualno.com