Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един

...
Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един
Коментари Харесай

Властта работи по 3 варианта за бъдещето на първата американска централа

Три разновидността за решение на въпроса с компенсацията на един от американските тецове - " Марица-изток " 1 ( " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " ) при вероятно предварително преустановяване на контракта за преференциални цени са били разисквани на среща сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на " Марица -изток " 1 Оливие Маркет.
Първият от тях планува едностранно преустановяване на 15-годишния контракт, който изтича през 2026 година При втория може да се подписа контракт за разлика - модел, по който към този момент ще работят ВЕИ-тата. При него разликата сред пазарната цена и закрепената по контракт се поема от фонд " Сигурност ", т.е. от всички консуматори. Третият вид планува изцяло компенсиране на невъзстановяемите разноски. Това е обяснил Оливие Маркет, съобщи БГНЕС. Според него държавното управление се е спряло на последния вид, въпреки че досега от министерството не са се заели с прогноза какъв брой би коствало това и от кое място ще дойдат парите.
" Кабинетът ни даде методология за изчисляването на невъзстановяемите разноски, по която работим ", посочи той.
До края на месеца " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " ще изпрати в министерството разбор, обвързван с дълготрайните контракти. " Това ще бъде началото на преговорен развой, за който не мога да кажа какъв брой ще продължи. Надявам се в границите на договарянията да реализираме оптимално ползотворни резултати както за българската страна, по този начин и за нас като вложител ", декларира Маркет.
Той разяснява и последните промени в Закона за енергетиката, които плануват повече компании да излязат на свободния пазар. Идеята е производителите на ток с мощ над 4 мегавата да го продават на свободно контрактувани цени. Това важи и за ВЕИ компаниите, голямата част от които до този миг получаваха високи преференциални цени. Сега това ще отпадне, те ще излязат на борсата, а разликата сред постигнатата пазарна и преференциалната цена ще се заплаща под формата на награда, написа Сега.
" Видяхме приемането на нови промени в закона, които вкараха т. нар " контракти за награда ", с което беше изменен за следващ път профилът на пазара. Надяваме се с поправките да се реализира по-стабилна среда, тъй като бъдещите вложители гледат първо през погледа на компаниите, които към този момент са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва положително въздействие на капиталовия климат ", предизвести Маркет. Той бе сбит за следствието на Европейска комисия от 2014 година дали дълготрайните контракти с американските тецове са държавна помощ. " Към момента няма публично решение на Брюксел ", съобщи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР