Три теми са приоритет в дигиталното здравеопазване: приложението на препоръката

...
Три теми са приоритет в дигиталното здравеопазване: приложението на препоръката
Коментари Харесай

Брюксел създава обща система със здравни досиета

Три тематики са приоритет в цифровото опазване на здравето: приложението на рекомендацията към страните членки за основаване на европейски формат за продан на цифрови здравни досиета, основаване на общо пространство от здравни данни и финансовата поддръжка за тези промени. Тези други възможности бяха разисквани в Брюксел на кръгла маса на високо ниво, отдадена на развиването на електронното опазване на здравето и технологиите. Форумът бе открит от българския комисар Мария Габриел.

Обменът на здравна информация през граница е извънредно значима, тъй като касае всеки един от нас, когато е в чужбина. За медиците ще е доста по-лесно да лекуват, в случай че имат информация за здравните проблеми на пациента. Изграждането на такава трансгранична система е допустимо, в случай че жителите са в центъра на тези старания. Те би трябвало да се усещат сигурни, с цел да имат доверие в плануваните промени. Ключово е да разполагат с контрола върху техните здравни данни - т.е. би трябвало да са уверени, че никой без тяхно позволение не може да употребява информация. Здравните данни обгръщат също и резултатите от лабораторните проби, епикризи, медицински проучвания и електронни предписания.

Мария Габриел сложи специфичен фокус върху нуждата от съгласуване на напъните сред страните членки, с цел да може да бъде основано общоевропейско пространство от здравни данни. Целта да се изградят сигурни връзки сред системите от здравни данни в целия Европейски съюз. Това включва освен обезпечаване на отбрана на данните, само че и тяхната киберсигурност. Необходими са също ясни и ефикасни механизми за надзор от страна на жителите. Обменът на информация би разрешил освен повишение на качеството на здравната услуга, само че и понижаване на разноските, развиване на персонализираната медицина и битката с тежките болести. Доверието на хората ще е най-важният фактор за реализирането на тези хрумвания.

В стратегиите „ Цифрова Европа “, „ Хоризонт Европа “ и по Механизма за свързване на Европа в идната многогодишна финансова рамка са заложени солидни финансови средства за развиване на изкуствения разсъдък, суперкомпютрите, научните проучвания и медицината. Това са все области, които имат директна връзка с развиването на електронното опазване на здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР