Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата са

...
Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата са
Коментари Харесай

Лекари спасиха три родилки и бебетата им

Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата са имали в пазарджишката болница в рамките на последните две седмици. Благодарение на бързите и съответни дейности на експертите от Родилно поделение, ОАИЛ и Неонатологията, и майките, и новородените са добре. Това оповестиха от държавната регионална болница в града.

" Имаше огромна възможност да загубим и трите дами и новородените ", признава началникът на АГО доктор Илиян Траянов, който е извикан по неотложност и за трите случая. Борбата за живота на родилките продължава с часове, само че всички са извънредно удовлетворени, че са се справили макар компликациите.

Едната майка и бебето към този момент са изписани от болничното заведение, втората и момченцето й ще бъдат изписани до края на деня, а третата родилка и детето й към момента са в болничното заведение. На 20 юни 27-годишна родилка от Пазарджик отключва ДИК синдром по време на раждането посредством цезарово сечение. Тя получава тежка хипотония в положение на потрес. При това положение на разпределяне на матката след раждането се стигна до голяма кръвозагуба, която не се повлия от извършеното консервативно лекуване с типичен акушерски способи и модерни лекарства и се наложи да бъде направена животоспасяваща хистеректомия и хирургичното премахване на матката на родилката, за която това беше първо раждане.

Няколко часа продължи борбата за живота й.

Екипът, който се включи в спасяването на дамата, беше от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолог. Раждането стартират доктор Геворгян, доктор Китов и доктор Дудова, с анестезиолог доктор Шопова и неонатолог доктор Захариева и акушерките Кръстева и Станоева. По неотложност ме извикаха, както и старши ординатора доктор Цанов,а с изключение на него и анестезиолога доктор Добрев от ОАИЛ. Беше осъществена незабавна и съответна реанимация и употребен медикамента Новосевън, който се ползва при тежки кръвоизливи, споделя доктор Траянов.

Жената и детето са избавени. Родилката остана няколко дни в реанимация, само че към този момент е добре и дружно с нейното момиченце бяха изписани от болничното заведение.

Вторият тежък случай беше седмица по-късно на 28 юни. 28-годишната родилка от Пазарджик с патологично прикрепване на плацентата получава затруднения след раждането посредством секцио на бебето. Момченцето е избавено, само че дамата изгубва доста количество кръв и е на ръба да развие ДИК синдром. Раждането стартират доктор Цанов и доктор Георгиева с операционна акушерка Нуриева и акушерка Станоева, неонатолог е доктор Димов, само че по неотложност ме извикаха от отпуска и мен, както и доктор Китов. Анестезиологът в Родилна зала беше доктор Добрев. Единственият вид за избавяне на майката беше премахване на матката посредством животоспасяваща хистеректомия.

Тази родилка също се наложи да бъде няколко дни под интензивно наблюдаване в ОАИЛ до стабилизиране на положението й. Майката и нейното момченце следва през днешния ден да бъдат изписани. Третият случай е от 6 юли. Изключително сериозна обстановка и при тази 41-годишна жена от село Бошуля. Това е второто й раждане.

При него тя развива ХЕЛП синдром, което е извънредно тежко затруднение. Благодарение на навременното цезарово сечение момченцето и майка му оживяха. В екипа, който управлява раждането, са доктор Близнакова и доктор Китов, операционни акушерки са Нуриева и Петрова и акушерка Станоева. Неонатологът на раждането още веднъж беше доктор Димов.Аз се включих още веднъж по неотложност в реанимационните дейности, които бяха поети от доктор Добрев от ОАИЛ. Жената има и предходна бременност, протекла с спазъм в ранния стадий на бременността. Родилката към момента е в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване, само че е в относително положително положение и довечера следва да бъде преместена при нас в Акушеро-гинекологичното поделение.

Момченцето й е добре и за него се грижат в Неонатологичното поделение. Благодаря на всички сътрудници, с които работихме по тези случаи. И трите бяха от най-висока степен на заплаха за майките и бебетата, само че се веселя, че всички раждания завършиха наред.

През миналите 4 месеца -за интервала от 1 март до 30 юни в Родилно поделение са се родили 189 бебета. Момчетата са 96, а момичетата- 93. Нормалните раждания са 99, а тези със секцио са с девет по-малко.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР