Три танцови спектакъла ще бъдат показани по време на фестивала

...
Три танцови спектакъла ще бъдат показани по време на фестивала
Коментари Харесай

Фестивал за съвременен танц се провежда в квартала на слепите и глухите във Варна

 Три танцови спектакъла ще бъдат показани по време на фестивала за актуален танц «Танцови маршрути», чието второ издание продължава през месец ноември с поддръжката на Министерството на културата на сцената на Операта и в Дома за просвета на слепите «Успех».

Цел на уредниците на фестивала е да се разпространява изкуството на актуалния танц във Варна, а тяхно предпочитание – то да бъде еднообразно налично за всички. Затова тази година част от фестивала ще се организира в квартал «Успех» - по този начин наречения квартал на слепите и глухите. По този метод се дава по-богат културен живот на локалната общественост, като в това време вниманието на жителите се насочва към тази малко позната част на Варна. 

Гости на фестивала са две от най-известните български танцови обединения: АТОМ Театър и Танцова компания ДЮН. Техните спектакли «Клопка»/«Искам» и «Ритуали на душата» ще бъдат показани на сцената на Операта на 22 и 29 ноември от 19:00 ч.

На сцена «Успех» ще бъде показан спектакълът “Re:… " на домакините Варна Денс Театър. Той ще се организира на 6-ти декември от 17:30 с вход свободен. Организаторите дават обещание и дребни предколедни изненади.

Варна Денс Театър е културна организация с фокус върху актуалния танц. Създаден е от две варненки, завърнали се в родината след дълги години отвън граница.

" Чрез своята работа ние се стремим да създадем актуалното танцово изкуство неизменима част от културния ландшафт на града.  Наше предпочитание е да използваме своя интернационален опит, с цел да допринесем към разнообразието на театралните изкуства и срещнем необятната аудитория със актуалния танц, като в това време предоставяме платформа за развиване и изява на надарени български актьори и хореографи.

Идеята “Варна Денс Театър " бе създадена дружно с Надя Димокова – след това главен хореограф на Варна Денс Театър. Началото бе сложено през месец юли 2018 година с дебютната режисура “Зад обявите ", чиято премиера бе осъществена с поддръжката на Министерство на културата, показвана неведнъж на сцената на Варненска опера, селектирана за присъединяване в Нощ на театрите – Варна 2018 и показана в чужбина ", споделят от Варна Денс Театър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР