Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с

...
Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с
Коментари Харесай

БАН с 3 сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19

Три сюжета за макроикономическите последици у нас от битката с COVID-19 предлага Институтът за стопански проучвания при Българската академия на науките. Експресният разбор е създаден въз основата на информацията за разпространяването на болестта и подхванатите държавни ограничения, годни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и основни промени.

Първият сюжет позволява, че пикът на COVID-19 у нас настава в средата на май, няма втора вълна от болни, ограниченията последователно се анулират и през втората половина на годината стопанската система действа обикновено. Вероятността той да се сбъдне е 20%, като прогнозата е за спад на Брутният вътрешен продукт от 2.4% и леко повишаване на инфлацията по отношение на 2019 година Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с утежняване на настоящата сметка, главно поради слабия туристически сезон – планува се спад до 20 на 100.

Пазарът на труда ще изпита умерено отрицателен потрес, а безработицата нараства до 6.9%. Вместо уравновесен бюджет ще има недостиг от 1.5% по отношение на Брутният вътрешен продукт, като той ще се покрие с издаване на нов дълг в размер на 2.5 милиарда лева Фискалният и валутният запас остават на почти същите равнища, а държавният дълг се усилва до 21.7% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР