Три страни в ЕС - България, Кипър и Малта дават

...
Три страни в ЕС - България, Кипър и Малта дават
Коментари Харесай

ЕК: България е най-малко проблематична от членките, даващи гражданство срещу инвестиции

Три страни в Европейски Съюз - България, Кипър и Малта дават поданство против вложения при условия, които са по-малко прецизни, в сравнение с условията за натурализация, се споделя в отчета на Европейската комисия, оповестен през днешния ден, съобщи БНР. В документа се отбелязва, че в тези страни няма отговорности за физическо престояване, нито за естествени връзки със страната, преди да бъде обещано поданството.

България е минимум проблематична от трите страни, сподели еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова. В отчета се установи неналичието на бистрота при действието на схемите, както и неналичието на съдействие сред държавите-членки, които в допълнение ускоряват рисковете от опасност за сигурността, пране на пари и отбягване на данъчното облагане.

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова акцентира: " Като Европейски съюз ние нямаме правна основа, с цел да забраним тези схеми, само че не можем да стоим със скръстени ръце. Комисията реагира за първи път на тази обстановка и сме споделили ясно в отчета какво чакаме. Искаме повече гаранции за сигурността и прането на пари и чакаме повече бистрота. Настояваме да се сътвори експертна група сред страните-членки до края на тази година, която да работи върху правенето на общи правила на инспекция на сигурността и съдействието сред страните в тази тенденция ".

Йоурова добави, че е осведомена за желанието на българското държавно управление да отстрани тази процедура, което би довело до осезаеми резултати. Тя посочи, че следи развиването на обстановката. От своя страна еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и предоставяне на поданство Димитрис Аврамопулос акцентира, че даването на поданство става национална отговорност, само че разрешава на този, който го е получил, свободно да се движи в Шенген.

" Няма да позволим основаното през последните години да бъде унищожено ", бе безапелационен той.

Вчера Министерството на правораздаването предложи промени в Закона за българското поданство, посредством които да отпадне опцията за приемането му против вложения, както и да се уточняват условията към претендентите. Днес стана ясно, че това към този момент е позиция на цялото държавно управление.

От 2013 година 50 непознати жители са получили български паспорти на съображение вложения. Зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова изясни: " Различни са страните, главно Пакистан, Египет, Русия. Ние споделяме, че България въпреки всичко няма принос от осъществяването на този тип вложения ".

Работна група приготвя плана за промени в Закона за българското поданство от февруари предходната година. Обявяването на поправките в този момент няма нищо общо с готвените от Европейска комисия рекомендации, изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов. " Това е просто нещо, което е видяно в способените служби, надлежно министерства и ведомства, и е почнала работа, само че един подобен разбор е траял към 1 година ", добави той.

Вчера тематиката бе обект на диалог сред омбудсмана Мая Манолова, която бе в Брюксел, и еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова, която евентуално ще показа отчета дружно с еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос.

Манолова сподели, че евентуално няма да се желае цялостна възбрана на поданството против вложения. „ Ще има рекомендации, които няма да включват възбрана на придобиването на поданство против направени вложения, само че ще има гледище за предприемане от страна на българската страна на комплекс от ограничения, които да обезпечат бистрота на произхода на капитала, който се влага в страната, следене на това дали в действителност става дума за действителни вложения, както и продан на информация сред страните-членки за лицата, които получават поданство по този метод “, съобщи омбудсманът пред БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР