Три сестри - 100 години по-късно , така се нарича

...
Три сестри - 100 години по-късно , така се нарича
Коментари Харесай

Календар показва носиите на бежанци, намерили дом в района на Бургас

" Три сестри - 100 години по-късно ", по този начин се назовава новият календар на Регионален исторически музей – Бургас. Фотосите в него са в памет на хилядите български бежанци и техните наследници, които са прокудени от родните им места след 1919 година. Тогава е подписан Ньойският кротичък контракт, поставил завършек на фантазията за национално обединяване на изконните български земи. Повече от 100 хиляди преселници намират своя нов живот в бургаски район и даже стават основатели на част от днешните квартали – Сарафово, Крайморие и други.
Календарът за 2019 година демонстрира красивите носии на преселниците от Тракия и Македония. За фотосите са употребявани достоверни облекла, принадлежали на бежанци от Тракия, Македония, Западни околности, Северна Добруджа, които през днешния ден се съхраняват в два музея в България - Регионален исторически музей Бургас и ИЕФЕМ - Българска академия на науките София.
Автентичните костюми са носители на спомените за тъгата и вярата в едно по-добро бъдеще на преселниците. Вглеждайки се в тях всеки може да си спомни за разказите на своите баба и дядо и да си показа живота им преди повече от век.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР