Три седмици след началото на протестите, организаторите готвят общонационален митинг

...
Три седмици след началото на протестите, организаторите готвят общонационален митинг
Коментари Харесай

Готви се общонационален митинг в София

Три седмици след началото на митингите, уредниците готвят общонационален протест в София. В обществените мрежи те приканват хората да стартират да се събират още в 10.00 ч., макар че публично началото ще бъде обещано в 19:00 ч. пред Министерския съвет.

Според поръчките блокади ще има през целия ден на разнообразни места в столицата. Организаторите приканват хората да си носят палатки, чадъри, одеала и облекла, тъй като щели да останат пред Министерския съвет до реализиране на настояванията си.

" Ще се оправим и с общонационален митинг ", разяснява в ефира на Нова телевизия вътрешният министър Христо Терзийски. 

" Ако имахме уредник на митинга в София, който съблюдава закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя обещано кръстовище, щяхме да създадем заседание и ще знаем неговите планове. Ако имаме предварителна информация, ще вземем ограничения, тъй че едната страна да няма прикосновение с другата ", разясни той. И прикани тези, които стачкуват, да съблюдават разпоредбите и да не влизат в пространството на останалите жители.  

Терзийски разяснява и по какъв начин служителите на реда ще бъдат обезщетени за изключителния им труд по време на митингите. " Първата ми задача беше да беседвам с полицейските синдикати. Една от тематиките беше ненормираното работно време. Нашите чиновници са два типа - тези, които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към смяна в Закона на Министерство на вътрешните работи, където да отпаднат правила, тъй че да ни разрешат в целокупност изплащането на извънработния труд. Специално до момента те се компенсираха с 12 дни в допълнение отпуска. Финансовият министър пое уговорката да ни бъдат отпуснати над 65 млн. лева годишно. Надявам се смяната в закона да влезе в действие от 1 януари 2021 година ", сподели още министърът на вътрешните работи. 

" Работата ми на служител на реда ме е научила да взимаме бързи решения. Отношенията ми с Младен Маринов са и колегиални, и другарски. Не съм се колебал, тъй като знам, че системата на министерството е подредена и работи добре. Не съм влезнал още " в кожата на политик ", още съм служител на реда ", разяснява Терзийски. 

На въпрос дали Министерство на вътрешните работи ревизира кой има достъп до пространствата, които се населяват от премиера, Терзийски изясни, че министерството не се занимава с сходни проблеми.  

Вътрешният министър разяснява и напрежението край парк " Росенец ". " Бях там като полицейски началник, с цел да планираме ограниченията за сигурност. Това не са здания, които можем да обезпечим елементарно. Не беше толкоз спокойно и безшумно. Имаше много обидни реплики от едната към другата страна ", сподели вътрешният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР