Три седмици след местните избори новите градски управници усилено обсъждат

...
Три седмици след местните избори новите градски управници усилено обсъждат
Коментари Харесай

Кметове се готвят за вдигане на местните данъци

Три седмици след локалните избори новите градски управници интензивно разискват бюджета. За да излязат сметките обаче, в огромен брой общини пресмятат нарастване на локални налози и такси.

Току-що определен, новият кмет на Пловдив, съобщи по-ниски налози за колите. Още тогава обаче стана ясно, че това е мъчно за осъществяване.

„ Данъкът би трябвало да бъде сведен, въпреки че Менда Стоянова е на друго мнение ”, съобщи пред Нова телевизия кметът на града Здравко Димитров.

„ По принцип налозите в Пловдив, съпоставени със междинното за страната, не са толкоз високи ”, счита Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

20 дни по-късно, в града под тепетата към този момент е време и за още разяснения от заместник-кмета по икономическата политика.

„ Политиката ще бъде да има заслужено облагане, т.е. за възстановяване на въздуха в града, ние ще завишим налозите на тези транспортни средства, които замърсяват повече, за сметка на тези, които са по-екологични ”, сподели още  зам.-кметът на Пловдив Илия Кирчев.

И в Русе първата поръчка на новия градоначалник е да не подвига налозите. По думите е заварил и предложение за повдигане на такса боклук.

„ Таксата битови боклуци визира всяко домакинство. Трябва да се прави в безусловно краен случай ”, счита Пенчо Милков, кмет на Русе.

Това значи или общината да се оправи с дефицит от 4 и половина милиона лв., или да опре до крайния случай, както още доста общини.

„ Разбира се, ще има нарастване. Най-вече, тъй като таксата за депониране на боклуци е увеличена от 57 на 95 лв.. Това е с решение на Народно събрание и Директива на Европейски Съюз. Така че няма по какъв начин да не се отрази в такса боклук ”, безапелационен бе Кирчев.

По-високата цена за депонирането на боклука ще засегне и Хасковска област.

„ При 80 % събираемост на таксата боклук до момента общината е събирала към 7 милиона, а от идната година разноските, които са нужни, с цел да се извършват всички тези действия, са 9 милиона и 139 хиляди ”, сподели Станислав Дечев, кмет на община Хасково.

С предстоящото нарастване таксата за един апартамент от 60 квадрата в центъра на Хасково, ще стане 150 лв., вместо досегашните 130.

Във Велико Търново увеличение на такса боклук няма да има, само че ще отпадне отстъпката от 10 %, от която са се употребили половината от данъкоплатците в остарялата столица.

„ За централна градска част, в случай че такса боклук е била 76 лв. и 80 стотинки става 84 лв. и 70 стотинки. Тоест, с 8 лв. се усилва ”, разясни Снежана Данева- Иванова, зам.-кмет на Велико Търново.

А в града на икономиите, се готвят за нарастване на ставката върху постройките.

„ Средно за всеобщите жилища  е от 5 до 20 лв., според от местоположението на самия парцел, а за селата нарастването е 2, 3 или 5 лв. ”, сподели още Мария Йозова, шеф на дирекция „ Местни налози и такси ”, Община Габрово.

Обяснението на Община Габрово е, че от 2008 година до момента локалните налози са вдигани един път.

Необходима ли е сходна мярка разясниха в студиото на „ Събуди се ” Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система и икономическият анализатор Владимир Сиркаров.

„ Това беше предстоящо поради неналичието на запас в общините. Вдигането на локалния налог става постоянно след изборите. Обикновено данъкът върху недвижимите парцели е най-често увеличаваният ”, съобщи Ганев.

„ Очаквах по-сериозни нараствания изключително след изявлението на зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който съобщи, че локалните налози у нас са извънредно ниски ”, разясни Сиркаров. Той разяснява и предлагането да има по-висок налог за колите, които отделят повече нездравословни излъчвания. „ Тези ограничения няма да доведат до основни промени в световната картина, обвързвана с битката против мръсния въздух. Не мисля, че от позиция на общински бюджет ще има сериозен фискален резултат ”, сподели още Сиркаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР