Три седмици след аварията на военния полигон в Архангелска област,

...
Три седмици след аварията на военния полигон в Архангелска област,
Коментари Харесай

Инцидентът в Архангелск все по-близо до Чернобил

Три седмици след повредата на военния полигон в Архангелска област, Кремъл мълчи за аргументите и последствията. Междувременно се появява от ден на ден неофициална информация от възмутените лекари в Архангелск. В локалната болница са били доставени трима потърпевши без лекарите да бъдат предизвестени за заплаха от радиоактивност, написа немското издание Der Spiegel.
Журналистите Кристиан Еш и Александър Чернишев са разговаряли с един от лекарите, поискал да остане неизвестен.
" Пациентите бяха доставени в 17,30 часа вечерта от авиационно избавителната работа на нашата болница. Трима мъже на възраст към 30 години или по-млади. Мъжете бяха голи, покрити с фолио, облеклата им бяха в найлонови пликове. Единият имаше строшаване на гръбнака, а другия фрактура на таза. Травмите бяха тежки, само че не представляваха заплаха за живота... И тримата имаха потребност от хирургична намеса ", споделя здравното лице.
" Никой в болничното заведение не беше в предпазен костюм. В приемното поделение ги преглеждахме с голи ръце. В операционната използвахме елементарни медицински маски и то единствено в случай че обстановката го изискваше. Нямаше директни инструкции за това, че тези пациенти са инфектирани с радиация. При това лекарят, който е бил на място дружно със избавителната работа на мястото на повредата е декларирал за такава опция на висшестоящите, само че информацията не беше съобщи нататък ", споделя още очевидецът.
" Преди интервенцията в операционната пристигнаха дозиметристи. Една от тях избяга незабавно, когато видя цифрите. До главата на един от пациентите беше записано бета лъчение от. Пациентите бяха изведени от операционната назад в приемната и един по един ги измиха във вана. Вана беше толкоз инфектирана, че по-късно военните я демонтираха. След като измиха пациентите, беше направено ново премерване и бе взето решение интервенцията да стартира ", добавя още лекарят.
" След интервенцията пациентите трябваше да заминат за Москва. Двама от тях починаха още по пътя към летището, само че не от контузиите, а от последствията от облъчването. Специално попитах това лекуващите лекари. Освен това в интернет изтече лекарско умозаключение за един от тях. Той е имал 25 хиляди левкоцита в микролитър кръв, при оптимално възможно 10 хиляди Двамата са умряли от остра лъчева болест ", споделя още той.
По думите на лекаря трима други потърпевши са изпратени в болничното заведение " Семашко ", само че преди този момент са взети мелки.
" Защо това не беше направено в нашия случай? И за какво въобще потърпевши на боен полигон са изпратени в гражданска болница? ", пита лекарят.
Той споделя, че на идващия ден са пристигнали от ФСБ и са събрали подписи за неразгласяване на загадка от всички, които са имали присъединяване. По-късно е конфискувана здравната документи, включително и електронната.
" Ние разбираме, че нямаме доказателства, с цел да се обърнем в съда или към прокуратурата. Всичко е конфискувано. Интересува ни единствено едно - да открием хората, които скриха от нас информацията за радиацията и са разпоредили изпращането на потърпевшите в нашата болница. Според слуховете решението е взето на доста високо ниво, може би от заместник-министър на защитата, губернатор или основен доктор на болничното заведение ", споделя анонимният източник.
По думите му след среща с представители на здравното министерство е било взето решение да бъдат изпратени за проучвания в Москва 57 чиновници от болничното заведение. Но в реалност отпътуват 20. В организма на единия е открит цезий-137.
След това специалисти от Москва са провели проучвания на място в болничното заведение. Но съгласно лекарите това е бил фарс: " Тук нямаше нужното съоръжение за определяне на радионуклеиди. Взеха ни единствено кръвни проби, урина и ревизираха щитовидната жлеза. Начинът, по който се отнасяха към нас ми подсети Чернобил ", безапелационен е очевидецът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР